Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemeno husių sukilėliai, kuriuos JAV laiko teroristine grupuote, žada tęsti išpuolius

Jemeno husių sukilėliai trečiadienį pažadėjo tęsti išpuolius prieš prekybinius laivus Raudonojoje jūroje po Jungtinių Valstijų sprendimo Irano remiamą grupuotę vėl įtraukti į teroristinių organizacijų sąrašą.
KHALED ABDULLAH / REUTERS
KHALED ABDULLAH / REUTERS

„Mes nenustosime taikytis į Izraelio laivus arba laivus, plaukiančius į okupuotos Palestinos uostus (...) palaikydami palestiniečius“, –  televizijai „Al Jazeera“ sakė grupuotės atstovas spaudai Mohammedas Abdelsalamas (Mohamedas Abdelsalamas) ir pridūrė, kad jie atsakys į naujus Jungtinių Valstijų arba Jungtinės Karalystės smūgius Jemenui.

Praėjusią savaitę JAV ir Jungtinė Karalystė beveik 30 objektų Jemene apšaudyti panaudojo daugiau kaip 150 šaudmenų, o vėliau amerikiečių pajėgos atakavo husių radarą, kas buvo pavadinta tolesniais veiksmais, susijusiais su ankstesniais smūgiais.

Praėjusį mėnesį JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę, kad apsaugotų Raudonosios jūros laivybą nuo husių, kurie kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriuo vyksta iki 12 proc. pasaulinės prekybos.

Husiai teigia, kad taikosi į su Izraeliu susijusius laivus, tačiau Vašingtonas sako, kad su užpultais laivais susijusios dešimtys šalių.

Vašingtonas jau anksčiau, 2021 metų sausį, paskutinėmis Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos dienomis, buvo įtraukęs husius į teroristinių grupuočių sąrašą. Šį žingsnį kitą mėnesį atšaukė prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Pradinis husių pripažinimas teroristine grupuote sukėlė pasipiktinimą tų, kurie teigė, kad tai apsunkins humanitarinę pagalbą pilietinio karo draskomoje šalyje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja husiai.

Spalio 7 dieną, per precedento neturintį „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, kuriuo prasidėjo naujausias kovų Gazos Ruože etapas. Žydų valstybėje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, nuo to laiko per Izraelio bombardavimus ir antžemines operacijas Gazos Ruože žuvo mažiausiai 24 285 palestiniečiai, iš jų – apie 70 proc. moterų ir vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito