Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 16

Jevgenija Kara-Murza: jei Vladimiras Putinas galės ką nors pateikti kaip pergalę, puls kitus

Ukraina turi laimėti karą savo pateiktomis sąlygomis, nes Vladimirui Putinui negalima suteikti nė menkiausios dingsties kalbėti apie pergalę, kitaip jis atakuotų vėl. Tribunolas kaltiesiems dėl nusikaltimų žmogiškumui būtinas ne vien teisingumui įgyvendinti, bet ir Rusijos žmonėms šviesti – leisti iš pačių agresorių išgirsti, kas įvyko. Tuo įsitikinę teisiamo opozicijos aktyvisto Vladimiro Kara-Murzos žmona Jevgenija ir buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.
Jevgenija Kara-Murza
Jevgenija Kara-Murza / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Šias mintis jie išsakė Europos Parlamente (EP) Strasbūre surengtoje diskusijoje apie Rusijos ir ne tik politinius kalinius „Kara-Murza, Gorinovas ir Saakašvilis: politiniai kaliniai, nuteisti mirti“.

Kalėjime nužudyto teisininko Sergejaus Magnitskio buvęs darbdavys, verslininkas Williamas Browderis savo ruožtu stebėjosi, kad Europos Sąjungai (ES) prireikė ne vienų metų ir primygtinių raginimų priimti vadinamąjį Magnitskio įstatymą, kuris leidžia skirti tikslines sankcijas už žmogaus teisių pažeidimus trečiosiose šalyse atsakingiems asmenims.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Auditorius Sergejus Magnitskis buvo suimtas, kai atskleidė plataus masto korupcijos tinklą Rusijos mokesčių sistemoje, buvo kankinamas nesuteikiant būtinosios medicinos pagalbos, o po metų mirtinai sumuštas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Auditorius Sergejus Magnitskis buvo suimtas, kai atskleidė plataus masto korupcijos tinklą Rusijos mokesčių sistemoje, buvo kankinamas nesuteikiant būtinosios medicinos pagalbos, o po metų mirtinai sumuštas

Nors sprendimas buvo priimtas prieš gerus dvejus metus, už V.Kara-Murzos suėmimą pernai ir šiuo metu vykstantį teismą atsakingi asmenys iki šiol nesankcionuoti.

EP nario Petro Auštrevičiaus kartu su kolege iš Lenkijos Anna Fotyga suorganizuotoje diskusijoje dalyvavo ne vien žmogaus teisių aktyvistas W.Browderis bei J.Kara-Murza.

Rusijoje politinių kalinių dabar daugiau nei Leonido Brežnevo Sovietų Sąjungoje.

Į renginį atvyko ir pernai už plataus masto invazijos į Ukrainą kritiką įkalinto Maskvos politiko Aleksejaus Gorinovo advokatas, žmogaus teisių aktyvistas Denisas Šedovas, kalinamo Sakartvelo eksprezidento Michailo Saakašvilio sūnus Eduardas bei mama Giuli Alasanija.

ES sankcijų dar nepritaikė

JAV gimęs britų verslininkas W.Browderis praėjusiame dešimtmetyje išgarsėjo ne tik kaip didžiausias užsienio investuotojas Rusijoje iki 2005 m., kai jam buvo uždrausta įvažiuoti į šalį, bet ir kaip teisininko, auditoriaus S.Magnitskio darbdavys.

Pastarasis atskleidė plataus masto korupcijos tinklą Rusijos mokesčių sistemoje. 2008-aisiais teisininkas buvo sulaikytas, kankinamas nesuteikiant būtinosios medicinos pagalbos, o po metų mirtinai sumuštas Maskvos tardymo izoliatoriuje „Matrosskaja tišina“.

Buvęs jo darbdavys tapo Pasaulinės teisingumo kampanijos už S.Magnitskį vadovu ir daug prisidėjo, kad kai kurios šalys priimtų vadinamąjį Magnitskio įstatymą.

Investicijų fondo „Hermitage Capital Management“ steigėjas ir vadovas diskusijoje negailėjo karčių žodžių dėl vengimo priimti šį teisės aktą, o priėmus – jį įgyvendinti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Williamas Browderis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Williamas Browderis

Praėjus daugiau nei 10 metų po teisininko nužudymo, Magnitskio įstatymas jau priimtas 35 šalyse. Jis galioja JAV, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, Kosove, visoje Europos Sąjungoje (ES), tik Baltijos šalys yra priėmusios ir atskirus sprendimus.

Taip pat skaitykite: ES ambasadoriai sutarė dėl Magnickio įstatymo žmogaus teisių pažeidėjams.

Įtikinti europiečius priimti šį teisės aktą jam prireikė ne vienų metų. Briuselyje W.Browderį sutikdavo siūlymu kreiptis į atskiras ES nares. Šios savo ruožtu aiškindavo pavieniui nieko nepadarysiančios, verčiau kalbėti su ES pareigūnais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas