Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Jis tiesiog pakvaišo“: V.Putino aplinka teigia, kad karo išvakarėse jį permainė izoliacija ir pataikūnai

Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pažįstantys žmonės teigia, kad invazijos į Ukrainą išvakarėse jo radikalizmą sustiprino jo izoliacija. Unikalius liudijimus cituoja amerikiečių laikraštis „The New York Times“, parengęs išsamų žurnalistinį tyrimą apie karo išvakares ir jo pradžią.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečių laikraštis šį savaitgalį paskelbė plataus masto žurnalistinį tyrimą apie karo pradžią. 15min pateikia svarbiausias jo detales. Apie tai, kaip rusų kariai prabilo apie karo pradžią, skaitykite čia.

Prezidentą pažįstantys žmonės pasakojo, kad V.Putino izoliacija per pandemiją dar labiau sustiprino jo radikalizmą. Jis 16 mėnesių asmeniškai nesusitiko nė su vienu Vakarų lyderiu. Beveik visus susitikimus jis rengė vaizdo konferencijų būdu iš patalpų, kurios leido paslaptyje išlaikyti jo buvimo vietą.

Tie, kuriems teko galimybė su juo susitikti asmeniškai, matė, kaip didėja jų įtaka: valdžios sistemoje tiesioginė prieiga prie V.Putino, kurį artimas ratas vadino „bosu“ arba „V.V.“, yra pati vertingiausia valiuta.

Jam vis didesnę įtaką ėmė daryti pataikūnai, stiprindami jo įsitikinimą, kad jis turi atlikti istorinę misiją susigrąžinti įtaką Ukrainoje.

„Jei 22-ejus metus visi aplinkui kartoja, kad esi supergenijus, pradedi tuo tikėti. Rusijos verslininkai, Rusijos pareigūnai, Rusijos žmonės – jie įžvelgė jame carą. Jis tiesiog pakvaišo“, – sakė buvęs bankininkas Olegas Tinkovas.

V.Putino pasitikėjimą dar sustiprino menkas Ukrainos ir Vakarų atsakas į Krymo aneksiją. Jis gyrėsi, kad buvo teisus, neklausydamas kai kurių savo patarėjų dėl rizikos.

VIDEO: 5 mėnesiai po Rusijos-Ukrainos karo pradžios: kaip viskas vyko iki šiol?

Požiūris į V.Zelenskį

Kai 2019 metais Volodymyras Zelenskis Ukrainos prezidentu buvo išrinktas triuškinančia persvara, Kremlius jį laikė žmogumi, su kuriuo galėtų dirbti: rusakalbis komikas, gyvenęs Maskvoje, koncertavęs Rusijos televizijoje ir laimėjęs rinkimus su pažadu nutraukti Rusijos kurstomą karą Rytų Ukrainoje.

Iš dalies dėl to, kad V.Zelenskis yra žydų kilmės, kai kurie Maskvoje tikėjosi, kad jis bus griežtas Ukrainos nacionalistų sparno atžvilgiu.

„Manau, kad jis nuoširdžiai nori“ siekti kompromiso su Rusija, 2019 metais apie V.Zelenskį sakė V.Putinas.

Iki 2021 metų pradžios Kremliaus viltys žlugo. V.Zelenskis pažabojo Rusijos interesus Ukrainoje, uždarydamas prorusiškus televizijos kanalus ir įvesdamas sankcijas V.Putinui artimam Ukrainos oligarchui Viktorui Medvedčukui.

Savo nusivylimą V.Putinas parodė per ilgą susitikimą savo rezidencijoje Sočyje su naujuoju Izraelio ministru pirmininku Naftaliu Bennettu 2021 metų spalio mėnesį.

V.Putinas nusivedė svečią į savo privačią rezidenciją ir įpylė stiklą viskio. Tačiau kai kalba pasisuko apie Ukrainą, V.Putinas persimainė.

N.Bennetui pažymėjus, kad V.Zelenskis norėjo susitikti su V.Putinu akis į akį, šis atkirto: „Neturiu apie ką diskutuoti su šiuo asmeniu“.

„Koks jis žydas? Jis yra nacizmo skatintojas“, – taip pokalbį perteikė su juo susipažinę asmenys.

V.Putino tyla

Kai kurie Vakarų pareigūnai mano, kad tuo metu V.Putinas jau galėjo būti nusprendęs pradėti karą.

V.Putinui Ukraina yra dirbtinė valstybė, kuria Vakarai naudojasi siekdami susilpninti Rusiją. Jis ją vadina rusų kultūros lopšiu, Rusijos tapatybės centru, kurį reikia atimti iš Vakarų ir grąžinti į Rusijos orbitą.

Pasak jį pažįstančių žmonių, tai jis laikė didžiausia per 22-ejus jo valdymo metus neužbaigta misija.

Tačiau daug Rusijos elito apie planus sužinojo tik tada, kai invazija prasidėjo.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tvirtino, kad apie invaziją jis sužinojo tik jai prasidėjus. Antonas Vaino, V.Putino administracijos vadovas, bei Aleksejus Gromovas, įtakingas V.Putino patarėjas žiniasklaidos klausimais, taip pat teigė, kad nieko nežinojo iš anksto, pasak su jais apie tai kalbėjusių žmonių.

Iškalbingas buvo Rusijos pramonės oligarchų susitikimas su V.Putinu. Jis vis buvo perkeliamas, kol galiausiai vasario 22 ar 23 dieną Kremlius pranešė dalyviams apie susitikimo datą: vasario 24-oji.

Oligarchas Andrejus Melničenka pasakojo, kaip tą dieną pabudo ir pamatė „beprotybę“ Ukrainoje. Tačiau susitikimas su V.Putinu nebuvo atšauktas, todėl po kelių valandų jis, kaip ir buvo numatyta, buvo Kremliuje. Prieškambaryje apstulbę magnatai valgė sumuštinius, laukdami koronaviruso tyrimų rezultatų, kad galėtų būti vienoje patalpoje su V.Putinu.

Kai V.Putinas pagaliau pasirodė, įsijungė televizijos kameros. Jis susirinkusiems milijardieriams pasakė, kad neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik užpulti Ukrainą.

Kitas magnatas prisiminė supratęs, kad tyčia juos išstatė prieš televizijos kameras, kad „specialiai suteptų visus ten esančius“, kad visiems būtų pritaikytos sankcijos.

Kelio atgal nebuvo. Be abejo, po kelių mėnesių Vakarai pritaikė sankcijas visiems verslininkams, kurie tą dieną pasirodė kartu su V.Putinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas