Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK: dešimtys šalių baigė derėtis dėl elektroninės prekybos susitarimo

Dešimtys šalių baigė daug metų trukusias derybas dėl plataus masto susitarimo, kuriuo nustatomos pasaulinės elektroninės prekybos taisyklės, penktadienį pranešė Jungtinė Karalystė.
JK: dešimtys šalių baigė derėtis dėl skaitmeninės prekybos susitarimo / Ruben Sprich / REUTERS
JK: dešimtys šalių baigė derėtis dėl skaitmeninės prekybos susitarimo / Ruben Sprich / REUTERS

Tekste, kuriuo siekiama skatinti ir palengvinti skaitmeninius sandorius, numatytos interneto vartotojų apsaugos, muitinės procedūrų skaitmeninimo ir elektroninių parašų pripažinimo priemonės.

Įgyvendinus susitarimą „prekyba taps greitesnė, pigesnė, sąžiningesnė ir saugesnė“, sakoma JK pareiškime.

Elektroninė prekyba auga daug sparčiau nei tradicinė.

Ekonomiškai išsivysčiusių šalių grupė EBPO teigia apskaičiavusi, kad 2020 metais elektroninė prekyba jau sudarė ketvirtadalį pasaulinės prekybos, o jos vertė buvo šiek tiek mažesnė nei 5 trln. dolerių (4,61 trln. eurų).

Nepaisant didėjančios elektroninės prekybos svarbos, „nėra bendro pasaulinių taisyklių rinkinio“, sakoma britų prekybos sekretoriaus Jonathano Reynoldso (Džonatano Reinoldso) pranešime.

Derybų užbaigimas „yra didžiulis žingsnis į priekį siekiant tai ištaisyti ir užtikrinti, kad britų verslas jaustų naudą“, teigė jis.

Derybos buvo pradėtos 2019 metais, o derybų šalys atstovauja 90 proc. Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sudėties, įskaitant tokias įtakingas nares kaip Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Kinija.

„Tekstas dar nebaigtas“

Galutinis tekstas bus pateiktas penktadienį per uždarą posėdį PPO būstinėje Ženevoje.

Kol kas neaišku, ar visos derybų šalys pasirašė galutinį susitarimą ir kiek laiko užtruks jo įgyvendinimas.

„Mūsų požiūriu, tekstas dar nebaigtas rengti“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė JAV ambasadorė PPO ir JAV prekybos atstovės pavaduotoja Maria Pagan (Marija Peigan).

„Turime įvairių klausimų, kurie, mūsų požiūriu, vis dar neišspręsti“, – sakė ji, paminėdama, pavyzdžiui, su privatumu ir saugumu susijusias išimtis.

Deryboms vadovavusių Australijos, Japonijos ir Singapūro teigimu, siekiama palengvinti elektroninius sandorius, skatinti skaitmeninę prekybą ir atvirą bei patikimą skaitmeninę ekonomiką.

„Tai būtų pirmasis bazinių elektroninės prekybos taisyklių rinkinys“, – balandį sakė Singapūro ambasadorius PPO Hung Seng Tanas.

„Jis prisidėtų prie augančios elektroninės prekybos mūsų šalyse, užtikrindamas didesnį teisinį nuspėjamumą ir tikrumą, atsižvelgiant į didėjantį reguliavimo susiskaidymą“, – sakė jis.

Penktadienį pareiškime JK mokslo sekretorius Peteris Kyle'as (Piteris Kailas) teigė, kad susitarimu siekiama „padėti žmonėms saugiai naudotis technologijomis, apsaugant juos nuo sukčiavimo, ir kartu skatinti ekonomikos augimą skaitmeninant prekybą, kad ji būtų greitesnė ir saugesnė“.

Reikalingas PPO konsensusas

Į susitarimą taip pat įtrauktas lengvatinio režimo besivystančioms šalims elementas.

JK pareiškime sakoma, kad susitarimas gali padidinti Britanijos bendrąjį vidaus produktą (BVP) suma, siekiančia iki 24,2 mlrd. svarų sterlingų (28,71 mlrd. eurų), palyginti su jos 2023 metų BVP.

„Net ir dalinis (susitarimo) priėmimas galėtų reikšmingai padidinti JK BVP“, – teigiama pranešime.

Tekste ne tik sudaromos sąlygos skaitmeninti muitinės dokumentus ir procesus, bet ir siekiama įteisinti ilgą laiką galiojusį moratoriumą, pagal kurį elektroniniai sandoriai atleidžiami nuo muitų.

Moratoriumas galioja nuo 1988 metų ir nuo to laiko buvo pratęsiamas kiekviename PPO ministrų susitikime. Dabar numatyta, kad jis nustos galioti 2026-aisiais.

„Įsigaliojus susitarimui bus visam laikui uždrausta taikyti muitus skaitmeniniam turiniui“, – sakoma JK pareiškime.

Siekiama susitarimą įtraukti į PPO teisinę sistemą, tačiau tam reikės visų narių, įskaitant ir susitarime nedalyvaujančias nares, vieningo pritarimo.

Analitikai teigia, kad viena iš išeičių galėtų būti tai, kad pasirašiusios šalys perkeltų susitarimą į kitą tarptautinę instituciją. Tačiau taip pasielgusios jos negalėtų remtis PPO prekybos ginčų sprendimo mechanizmu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito