Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK griežtina sankcijas Iranui

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė griežtinanti sankcijų režimą Iranui dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų ir priešiškų veiksmų prieš Teherano oponentus Britanijos teritorijoje.
Irano vėliava
Irano vėliava / 123RF.com nuotr.

Ketinama išplėsti galiojančias sankcijas ir nustatyti naujus kriterijus, pagal kuriuos gali būti baudžiami asmenys ir subjektai.

Tarp jų – bet kokia Irano veikla, „kenkianti taikai, stabilumui ir saugumui Artimuosiuose Rytuose ir tarptautiniu mastu“, ir „Irano ginklų technologijų naudojimas ir platinimas“.

Rusija kaltinama Ukrainoje naudojanti Irano pagamintus dronus, o Teheranas yra artimas strateginis Sirijos sąjungininkas ir remia Libano „Hezbollah“.

„Irano režimas engia savo žmones, eksportuoja kraujo praliejimą į Ukrainą ir Artimuosius Rytus, grasina žudyti ir grobti žmones Jungtinės Karalystės teritorijoje“, – pareiškime sakė užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly.

„Šiandien JK režimui pasiuntė aiškią žinią – mes netoleruosime tokio piktybiško elgesio ir reikalausime jūsų atsakomybės, – teigė jis. – Mūsų naujasis sankcijų režimas padės užtikrinti, kad tie, kurie siekia mums pakenkti, neturėtų kur pasislėpti.“

J.Cleverly parlamente sakė, kad papildomos priemonės bus „įrankių rinkinys, kuriuo aš verčiau nenorėčiau naudotis“.

Tačiau, anot jo, „sprendimas, ar aš tai padarysiu, ar ne, priklauso nuo paties Irano režimo“.

Londonas kaltina Iraną, kad jis deda daugiau pastangų žudyti ar grobti numanomus savo režimo priešus, taip pat ir Jungtinėje Karalystėje.

JK teigia, kad Irano žvalgybos tarnybos užmezgė glaudžius ryšius su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis Britanijoje ir visoje Europoje, kad padėtų Teheranui taikytis į oponentus.

Nuo 2022-ųjų pradžios JK sako atskleidusi „daugiau nei 15 patikimų Irano režimo grasinimų nužudyti ar pagrobti britus ar Jungtinėje Karalystėje gyvenančius asmenis“.

Naujausios sankcijos papildė priemones, kurių jau imtasi dėl griežtos Teherano reakcijos į protestus, sukrėtusius šiitišką respubliką po iranietės kurdės Mahsos Amini mirties areštinėje 2022 metų rugsėjį.

Ši 22 metų mergina buvo suimta už tariamą griežtų moterų aprangos taisyklių pažeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito