Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK prasidėjo tyrimas dėl mirtino incidento po išpuolio prieš S. Skripalį

Jungtinėje Karalystėje pirmadienį pradėtas tyrimas dėl vienos britės mirties 2018 metais nuo sovietų sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“.
HANDOUT / REUTERS
HANDOUT / REUTERS

Tai suteikia progą detaliau ištirti įtariamą Rusijos vaidmenį tame incidente.

Dawn Sturgess (Don Sterdžes) ir jos partneris Anglijos pietvakariuose esančiame Eimsberio mieste neteko sąmonės po kontakto su išmestu kvepalų buteliuku, kuriame buvo „Novičioko“. Moteris po kelių dienų mirė, bet jos partneris išgyveno.

Incidentas įvyko praėjus trims mėnesiams po to, kai netoliese esančiame Solsberyje „Novičioku“ buvo apnuodyti buvęs rusų žvalgybos karininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra.

JK dėl to kaltino Rusijos žvalgybą, bet Maskva tai neigia. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, kad britams dirbęs dvigubas agentas S. Skripalis Kremliui neįdomus, nes buvo iškeistas per apsikeitimą šnipais 2010 metais.

Pradėdamas viešus klausymus dėl D. Sturgess mirties Solsberyje, tyrimo advokatas Andrew O'Connoras (Endrius Okonoras) sakė, kad kvepalų buteliuke buvo pakankamai „Novičioko“, kad būtų galima apnuodyti tūkstančius žmonių.

„Neperdėsiu sakydamas, kad Dawn Sturgess mirties aplinkybės buvo nepaprastos“, – sakė jis per posėdį.

„Kai praėjus keturiems mėnesiams po Skripalių apnuodijimo D. Sturgess buvo apnuodyta „Novičioku“, iškilo reali galimybė, kad ji – nekalta auka – pateko į kryžminę neteisėto ir skandalingo tarptautinio bandymo nužudyti ugnį“, – pridūrė A. O'Connoras.

JK valdžios institucijos mano, kad į Skripalius pasikėsinę agentai išmetė kvepalų buteliuką, todėl abi bylos „neatsiejamai susipynusios“.

Bandymas nužudyti S. Skripalį, kuriam Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo prisiekęs atkeršyti, Londono ir Maskvos santykius nusmukdė iki naujų žemumų.

JK dėl atakos panaudojant „Novičioką“ kaltina du Rusijos saugumo tarnybos pareigūnus, kurie, kaip įtariama, į šalį atvyko naudodamiesi suklastotais pasais. Trečiasis buvo įvardytas kaip operacijos sumanytojas.

Manoma, kad visi trys yra Rusijos žvalgybos agentūros GRU darbuotojai. Rusija, kurios konstitucija neleidžia ekstradicijos, neigė, kad yra su tuo susijusi, ir atmetė tyrimą kaip „cirką“.

Diplomatiniai ryšiai

Praėjus šešeriems metams po incidento, šalių santykiai – jau ir taip nukentėję dėl pareiškimų, kad Rusija prisidėjo prie buvusio agento Aleksandro Litvinenkos apnuodijimo radioaktyvia medžiaga 2006-aisiais – tebėra itin prasti.

Koronerė Heather Hallett (Heter Halet), kuri 2018 metais atliko koronerio tyrimą dėl D. Sturgess mirties, sakė, kad reikia oficialaus tyrimo, norint detaliai išsiaiškinti, kaip mirė ši moteris.

Naujasis tyrimas apims ir uždarus posėdžius, kuriuose bus nagrinėjama su byla susijusi „privati medžiaga“ ir žvalgybos duomenys. 

Skripaliai per naują tyrimą neliudys, nes baiminamasi dėl jų saugumo.

Pasak A. O'Connoro, D. Sturgess šeima „ypač susirūpinusi“ dėl to, ar JK vyriausybė ėmėsi tinkamų priemonių, kad apsaugotų Skripalius ir plačiąją visuomenę nuo šalutinės žalos.

Įtariamiesiems išduoti tarptautiniai arešto orderiai, tačiau Theresa May (Tereza Mei), kuri išpuolio metu buvo britų premjerė, perspėjo, kad teisingumas mažai tikėtinas.

Praėjusią savaitę ji sakė BBC, kad tikisi, jog tyrimas padės „Dawn Sturgess šeimai ir draugams pajusti, kad pavyko išsiaiškinti tiesą“.

Tačiau „visiems nukentėjusiems žmonėms galutinai būtų padėta tik tada, kai būtų įvykdytas teisingumas, o teisingumas yra labai mažai tikėtinas“, pridūrė T. May.

Dėl incidento Solsberyje Vakarų valstybės ir Rusija išsiuntė daugiausiai per visą istoriją diplomatų, Vakarai pritaikė Maskvai sankcijas.

Dabar šias sankcijas pranoko Vakarų atsakas į 2022 metais Rusijos pradėtą invaziją į Ukrainą.

Viltšyro policijos vyriausioji konsteblė Catherine Roper (Ketrin Rouper) sakė, kad „svarbu prisiminti, jog šio tyrimo centre yra Dawn šeima ir artimieji, kurių gyvenimai negrįžtamai pasikeitė“.

„Tikslas – suteikti Dawn šeimai, draugams ir mūsų platesnėms Viltšyro bendruomenėms galimybę gauti kuo išsamesnę su Dawn mirtimi susijusią informaciją“, – pridūrė ji.

D. Sturgess šeima parodymus duos antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant