Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK premjeras K. Starmeris susitinka su G. Meloni aptarti neteisėtos imigracijos klausimų

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) pirmadienį Romoje susitiks su Italijos kolege Giorgia Meloni (Džordža Meloni) aptarti neteisėtos imigracijos problemos, praėjus dienai po dar vienos katastrofos Lamanšo sąsiauryje, kai apvirtus mirgtantų valčiai žuvo aštuoni žmonės.
Britanijos ir Europos viršūnių susitikimas. / Carl Court / AP
Britanijos ir Europos viršūnių susitikimas. / Carl Court / AP

K. Starmeris, kurio vadovaujama centro kairiųjų leiboristų partija liepą triuškinamai laimėjo parlamento rinkimus, pažadėjo kovoti su nelegalia imigracija, kuri jau daugelį metų yra vienas iš svarbiausių Britanijos politikos klausimų.

Netrukus po to, kai K. Starmeris tapo naujuoju britų ministru pirmininku, Anglijoje ir Šiaurės Airijoje kilo kraštutinių dešiniųjų riaušės. Tai buvo didžiausias smurto protrūkis JK nuo 2011 metų. Protestuotojai taikėsi į mečetes ir migrantų apgyvendinimo centrus.

K. Starmeris jau ne pirmas britų premjeras, kuriam tenka spręsti šią sudėtingą imigracijos problemą, susijusią su pavojingomis migrantų kelionėmis per Lamanšo sąsiaurį, mėginant iš šiaurinės Prancūzijos dalies patekti į Britaniją. 

Apvirtus perpildytai valčiai sekmadienį žuvo aštuoni migrantai. Šiemet jau žuvo 46 žmonės, bandę pasiekti Britanijos krantus.

Britų vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šeštadienį Lamanšo sąsiaurį perplaukė apie 800 žmonių – tai antras didžiausias skaičius nuo metų pradžios.

K. Starmeris atmetė ankstesnės konservatorių vyriausybės planą išsiųsti visus nelegalius migrantus į Ruandą, kol bus išnagrinėti jų prieglobsčio prašymai.

Britų žiniasklaida teigia, kad jį domina kraštutinių dešiniųjų partijos „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia) lyderės G. Meloni strategija, Italijai atsidūrus Europą krečiančios imigracijos krizės epicentre.

Pernai lapkritį Italija pasirašė susitarimą su Albanija dėl dviejų migrantų centrų atidarymo šioje Balkanų šalyje, albanų vyriausybei sutikus priimti tūkstančius prieglobsčio prašytojų, kol italai nagrinės jų prašymus.

Italija finansuos ir valdys šiuos centrus, kuriuose bus galima apgyvendinti iki 3 tūkst. migrantų, valtimis arba mažais laivais atplaukusių prie Italijos krantų. 

Migrantai, kurių prieglobsčio prašymai bus atmesti, bus sugrąžinti į savo kilmės šalis, o tiems, kurių prašymai bus patenkinti, bus leista atvykti į Italiją.

Tai esminis skirtumas nuo buvusios JK vyriausybės Ruandos schemos, pagal kurią į šią Rytų Afrikos valstybę išsiųsti migrantai niekada negalėtų apsigyventi Britanijoje, neatsižvelgiant į jų prašymo nagrinėjimo rezultatus.

Italijoje atvykstančių migrantų skaičius sumažėjo

„Tai dar tik pradžia, man ir visiems kitiems įdomu, kaip tai veikia“, – britų žiniasklaidoje paskelbtuose komentaruose apie Italijos schemą sakė K. Starmeris.

K. Starmeris sakė, kad jis ir G. Meloni „jau aptarė, kaip galėtume patobulinti bendras operacijas, todėl tai bus viena iš diskutuojamų temų“.

G. Meloni biuro teigimu, jų susitikimas numatytas vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Naujasis britų Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Martinas Hewittas (Martinas Hjuitas) lydės K. Starmerį kelionės į Italiją metu, pranešė jo biuras.

G. Meloni vyriausybė taip pat sudarė susitarimą su Tunisu dėl pagalbos suteikimo mainais į didesnes pastangas sustabdyti į Italiją vykstančius migrantus, kurie iš Šiaurės Afrikos šalies plaukia per Viduržemio jūrą.

Italijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šiemet atvykstančiųjų skaičius gerokai sumažėjo.

Nuo sausio 1 iki rugsėjo 13 dienos šalyje išsilaipino 44 675 žmonės. Per tą patį laikotarpį 2023 metais jų buvo 125 806.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas