Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 15 /13:35

JK prisijungė prie Latvijos vadovaujamos dronų koalicijos

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį prisijungė prie Latvijos vadovaujamos dronų Ukrainai koalicijos ir tapo antrąja šios koalicijos lydere, naujienų agentūrai LETA pranešė Latvijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba.
Dronai Ukrainai
Dronai Ukrainai / „Reuters“/„Scanpix“

Kartu su septyniomis dabartinėmis dronų koalicijos narėmis JK svariai prisidės prie paramos Ukrainai teikdama naujas technologijas ir padėdama mokyti ukrainiečių karius. Dronų koalicija suformavo tvirtą partnerystės branduolį, sakė Latvijos gynybos ministras Andris Sprūdas.

„Didžiuojuosi, kad Jungtinė Karalystė kartu su Latvija vadovaus tarptautinei dronų koalicijai, kad kartu sustiprintų Ukrainos pajėgumus. Suteiksime Ukrainai dronų technologijas, kurių jai reikia, kad ji galėtų apsiginti ir laimėti šį karą“, – teigė JK gynybos sekretorius Grantas Shappsas (Grantas Šapsas).

Vasario 14 dieną kartu su Latvija ketinimų prisijungti prie dronų koalicijos raštą pasirašė Ukraina, Lietuva, Nyderlandai, Estija, Švedija, Danija ir Vokietija.

Latvija per metus skirs ne mažiau kaip 10 mln. eurų dronų koalicijos plėtrai. Gynybos ministerija yra gavusi informaciją apie Ukrainai reikalingus dronus ir pradėjusi derybas su vietos gamintojais dėl jų galimybių tiekti dronus ir jų dalis Ukrainos poreikiams.

Dronų koalicija siekia Ukrainai suteikti milijoną dronų. Pasirašydamos ketinimų raštą šalys įsipareigoja investuoti į dronų gamybą ir tiekti Ukrainai dronus bei jų atsargines dalis, išbandyti dronus, apmokyti karius ir įgyvendinti kitus techninius sprendimus.

Praėjusį mėnesį Londonas pareiškė, kad skirs 200 mln. svarų sterlingų (234,58 mln. eurų) „didžiausiam dronų paketui, kurį Ukrainai suteikė bet kuri valstybė“.

Tai susitarimo su Kyjivu dėl 10 metų bendradarbiavimo saugumo srityje dalis.

Londonas teigia, kad suteiks tūkstančius FPV (angl. First-person view) dronų, suteikiančių operatoriams galimybę orientuotis situacijoje ir nusitaikyti į pozicijas, šarvuotąsias transporto priemones ir laivus.

Britų gynybos ministerija teigė, kad tokio tipo bepiločiai orlaiviai pasirodė labai veiksmingi mūšio lauke po to, kai Rusija prieš dvejus metus pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

„JK ir toliau daro viską, ką gali, kad suteiktų Ukrainai tai, ko jai reikia“, – sakė gynybos sekretorius G. Shappsas pareiškime prieš ketvirtadienio susitikimą su NATO kolegomis Briuselyje.

Ketvirtadienį vyksiančiame NATO ministrų susitikime JK, 13 jos sąjungininkių ir būsimoji narė Švedija pasirašys susitarimą dėl dviejų naujų šaudmenų ir raketų įsigijimo iniciatyvų, pranešė Londonas.

JK taip pat bendradarbiauja su aljanso narėmis Kanada, Danija, Nyderlandais ir Jungtinėmis Valstijomis, kad pristatytų Ukrainai oro gynybos įrangos, pridūrė ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai