Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 30 /14:25

JK reiškia susirūpinimą dėl Izraelio operacijos Vakarų Krante

Jungtinė Karalystė penktadienį pareiškė, kad yra labai susirūpinusi dėl Izraelio kariuomenės vykdomos operacijos okupuotame Vakarų Krante, ir paragino žydų valstybę elgtis santūriai bei laikytis tarptautinės teisės.
RONALDO SCHEMIDT / AFP
RONALDO SCHEMIDT / AFP

Izraelio plataus masto karinė operacija okupuotoje teritorijoje tęsiasi jau trečią dieną, o žuvusiųjų skaičius išaugo iki mažiausiai 19.

Izraelis savo reidus keliuose miestuose ir pabėgėlių stovyklose šiaurinėje okupuoto Vakarų Kranto dalyje vadina kovos su terorizmu operacijomis. 

„Mes pripažįstame, kad Izraelis turi gintis nuo grėsmių saugumui, tačiau esame labai susirūpinę dėl Izraelio taikomų metodų ir pranešimų apie civilių aukas bei civilinės infrastruktūros naikinimą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Atstovas spaudai pareiškime pridūrė, kad  kyla didelė regioninio nestabilumo rizika, o „deeskalacijos poreikis yra neatidėliotinas“.

Pareiškime Izraelio pareigūnai raginami „elgtis santūriai, laikytis tarptautinės teisės ir stabdyti įtampą kurstančius veiksmus“. 

Britanija taip pat kritikavo Izraelio nacionalinio saugumo ministro Itamaro Ben Gviro, vieno iš naujakurių, pasisakančių už okupuoto Vakarų Kranto aneksiją, anksčiau šią savaitę išsakytus komentarus.

Aukšto rango Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) koalicinės vyriausybės narys sakė, kad jei tik galėtų, Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse pastatytų sinagogą.

„JK griežtai smerkia naujakurių smurtą ir kurstytojiškus Izraelio nacionalinio saugumo ministro I. Ben Gviro pareiškimus, kurie kelia grėsmę šventų vietų Jeruzalėje status quo“, – nurodė atstovas spaudai.

„Niekas nesuinteresuotas, kad Vakarų Krante tęstųsi konfliktas ir nestabili padėtis“, – pažymėjo jis. 

Praėjusio mėnesio pradžioje į valdžią atėjusi centro kairiųjų leiboristų vyriausybė ne kartą ragino nutraukti Izraelio ir „Hamas“ karą Gazos Ruože ir paspartinti pagalbos tiekimą šiai teritorijai. 

Ji laikėsi tokio paties požiūrio į konfliktą kaip ir ankstesnė konservatorių vyriausybė, o JK užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy (Deividas Lamis) ir kiti ministrai stengėsi reikalauti, kad „Hamas“ paleistų įkaitus, pagrobtus per spalio 7-osios išpuolį. Tai turėtų būti būtina bet kokių paliaubų sąlyga. 

Tačiau kai kurie komentatoriai teigia, kad naujoji vyriausybė, kuriai vadovauja buvęs žmogaus teisių advokatas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris), gali užimti griežtesnę ilgalaikę poziciją Izraelio ir jo vykdomų karinių operacijų atžvilgiu.

Leiboristai teigia, kad yra įsipareigoję pripažinti palestiniečių valstybę „kaip indėlį į atnaujintą taikos procesą“, kurio rezultatas būtų dviejų valstybių sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas