Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK vyriausybė blokuos prieštaringai vertinamą Škotijos lyčių įstatymo projektą

Jungtinės Karalystės vyriausybė blokuos prieštaringai vertinamą Škotijos lyčių reformos įstatymo projektą, pirmadienį pareiškė Škotijos sekretorius Alisteras Jackas, todėl tikėtina, kad tarp abiejų vyriausybių kils ginčas.
Škotijos sekretorius Alisteras Jackas
Škotijos sekretorius Alisteras Jackas / „AFP“/„Scanpix“

A.Jackas teigė esąs susirūpinęs, kad Edinburgo decentralizuotos įstatymų leidžiamosios valdžios žingsnis, kuriuo siekiama palengvinti žmonėms galimybę pakeisti teisiškai pripažintą lytį, neigiamai paveiks Anglijos, Škotijos ir Velso lygybės teisės aktus.

„Nusprendžiau priimti įsakymą pagal 1998 metų Škotijos akto 35 straipsnį, kuriuo užkertamas kelias Škotijos parlamento lyčių pripažinimo reformos įstatymo projektui gauti karališkąjį pritarimą“, – sakė A.Jackas.

Karališkasis pritarimas – tai paskutinis etapas, kurio reikia, kad siūlomas teisės aktas būtų įtrauktas į teisės aktų registrą.

Pagal decentralizacijos taisykles, dėl kurių 1999 metais buvo įsteigtas Škotijos parlamentas, Londonas gali blokuoti teisės aktus, jei ministrai mano, kad jie turės „neigiamą poveikį teisės veikimui“.

Gruodį Škotijos parlamento priimtu teisės aktu palengvinamas ir pagreitinamas oficialus lyties keitimas, nes atsisakoma reikalavimo nustatyti medicininę lyties disforijos diagnozę.

Nepaisant kai kurių Škotijos įstatymų leidėjų pastangų išlaikyti 18 metų ribą, jis leistų pasikeisti lytį ir 16 ir 17 metų asmenims.

Be to, nuo dvejų metų iki trijų arba šešių mėnesių sutrumpinamas laikas, per kurį prašytojas turi gyventi pagal savo naująją lytį, kol ji bus oficialiai pripažinta.

A.Jackas teigė, kad translyčiai, kurie siekia teisiškai pakeisti savo lytį, nusipelno pagarbos, palaikymo ir supratimo, tačiau pabrėžė, kad jo sprendimas pagrįstas teisinėmis pasekmėmis.

„Šį sprendimą priėmiau nelengvai. Įstatymo projektas, be kita ko, turėtų didelę įtaką visos Škotijos, Anglijos ir Velso lygybės klausimams. Todėl padariau išvadą, kad tai yra būtinas ir teisingas sprendimas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas