Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK vyriausybė įspėjo, kad  kraštutinių dešiniųjų protestuotojai sulauks pasekmių 

Jungtinės Karalystės vyriausybė sekmadienį įspėjo, kad smurtiniai neramumai nebus toleruojami po to, kai kraštutinių dešiniųjų protestuotojai per įtampos kupinus mitingus susirėmė su britų policija. 
PETER POWELL / AFP
PETER POWELL / AFP

Policija pranešė per susirėmimus sulaikiusi dešimtis žmonių. 

Neramumai, susiję su dezinformacija dėl praėjusią savaitę įvykusio masinio peilio smūgio, per kurį žuvo trys jaunos merginos, šeštadienį išplito keliuose miestuose, kai prieš imigraciją nusiteikę demonstrantai susirėmė susirėmė su britų policija. 

Per susirėmimus daugelyje Anglijos miestų, įskaitant Liverpulį, Mančesterį, Bristolį, Blakpulą ir Halą, taip pat Šiaurės Anglijoje esantį Belfastą, buvo sulaikyta apie 90 žmonių.

Riaušininkai į policiją mėtė plytas, butelius, dar vėliau šaudė signalines raketas, kurios sužeidė kelis pareigūnus, plėšikavo ir degino šaudmenis, taip pat girdėjosi demonstrantų šūksniai, nukreipti prieš islamą.

Vyriausybės policijos ministrė Diana Johnson (Dajana Džonson) televizijai „BBC News“ sakė, kad riaušės „nebus toleruojamos“ ir kad už riaušes bus „baudžiama ir bus taikomos pasekmės“.

Po pirmadienį Anglijos šiaurės vakarų pakrantėje įsikūrusiame Sautporte įvykdyto išpuolio peiliu susirėmimai keliuose miestuose ir miesteliuose tęsiasi jau ketvirtą dieną.

Protestus išprovokavo internete paskelbta melaginga informacija apie Britanijoje gimusio įtariamojo 17-mečio Axelio Rudakubanos (Akselio Rudakubanos), kilmę.

A. Rudakubana kaltinamas keliomis žmogžudystėmis ir pasikėsinimu nužudyti per išpuolį pastate, kuriame vyko teminės Taylor Swift (Teilor Svift) muzikos šokių pamokos.

Jaunuoliui pareikšti kaltinimai dėl trijų nužudymų: šešerių metų Bebe King (Bibi King), septynerių Elsie Dot Stancombe (Elsi Dot Stankombės) ir devynerių metų Alice Dasilvos Aguiar (Elis Dasilvos Agijar).

įtariama, kad jis peiliu sužalojo dar 10 žmonių.

Policija apkaltino kraštutinių dešiniųjų Anglijos Gynybos lygos grupuotės narius – prieš 15 metų įkurtą islamofobišką organizaciją, kurios rėmėjai buvo siejami ir su futbolo chuliganais.

Kraštutinių dešiniųjų šalininkai nusitaikė į mečetes Sautporte ir Anglijos šiaurės rytuose esančiame Sanderlande, todėl šimtai islamo centrų, baimindamiesi dėl tikinčiųjų saugumo, sustiprino saugumą.

Šis smurtas, dėl kurio visoje Anglijoje sulaikyta dešimtys žmonių ir kuris sukėlė nerimą Britanijos musulmonų bendruomenėje, yra kol kas didžiausias iššūkis mėnesį trunkančiam leiboristų premjero Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) valdymui.

K. Starmeris apkaltino „banditus užgrobus“ tautos sielvartą, kad „sėtų neapykantą“, ir pažadėjo, kad visi, kurie vykdys smurtinius veiksmus, bus „nubausti visa įstatymo jėga“.

Po šeštadienį vykusių pokalbių su aukšto rango ministrais jis „pakartojo, kad vyriausybė remia policiją, kad ši imtųsi visų būtinų veiksmų saugioms mūsų gatvėms užtikrinti“, sakoma jo biuro pranešime.

Policija įspėjo, kad sekmadienį demonstracijų gali padaugėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas