Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK vyriausybė paskelbė stabdanti kai kurių ginklų eksportą į Izraelį

Jungtinė Karalystė (JK) pirmadienį pareiškė sustabdysianti kai kurių ginklų eksportą į Izraelį dėl „aiškios rizikos“, kad jie gali būti panaudoti rimtai pažeidžiant tarptautinę humanitarinę teisę.
- / AFP
- / AFP

Apie tai buvo paskelbta po to, kai užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama į nuogąstavimus dėl to, kaip Izraelis vykdo savo karą prieš „Hamas“ Gazos Ruože, peržiūrėjo ginklų pardavimus.

Užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy (Deividas Lamis) parlamente pareiškė, kad Jungtinė Karalystė sustabdys 30-ies iš 350 ginklų eksporto į Izraelį licencijų galiojimą.

Jis sakė, kad dalinis draudimas taikomas prekėms, „kurios gali būti panaudotos dabartiniame konflikte Gazos Ruože“, įskaitant naikintuvus, sraigtasparnius ir dronus.

D. Lammy pridūrė, kad draudimas neapima naikintuvų F-35 dalių.

Užsienio reikalų sekretorius apie ginklų pardavimo peržiūrą paskelbė netrukus po to, kai leiboristai, visuotiniuose rinkimuose liepą triuškinamai nugalėję konservatorius, atėjo į valdžią.

„Apgailestaudamas šiandien informuoju Bendruomenių rūmus, kad gautas įvertinimas man neleidžia daryti jokių kitų išvadų, kaip tik tai, kad dėl tam tikro JK ginklų eksporto į Izraelį egzistuoja aiški rizika, kad jie gali būti panaudoti rimtam tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimui įvykdyti arba palengvinti jo įvykdymą“, – pareiškė D. Lammy įstatymų leidėjams.

Jis pabrėžė, kad eksporto sustabdymas nėra „nekaltumo ar kaltės nustatymas“ ir kad situacija bus nuolat stebima.

„Mes nesprendėme ir negalėjome spręsti, ar Izraelis pažeidė tarptautinę humanitarinę teisę, ar ne“, – pažymėjo D. Lammy ir pridūrė, kad Jungtinė Karalystė „nėra tarptautinis teismas“.

D. Lammy pakartojo, kad Jungtinė Karalystė remia Izraelio teisę gintis, ir pabrėžė, kad eksporto sustabdymas neturės „esminio poveikio Izraelio saugumui“.

Jungtinės Karalystės leiboristų centro kairiųjų vyriausybė ne kartą ragino nutraukti ugnį Izraelio ir „Hamas“ kare ir paspartinti pagalbos tiekimą į Gazos Ruožą.

Vyriausybė laikosi tokio pat požiūrio į konfliktą, kaip ir ankstesnė konservatorių vyriausybė, o D. Lammy ir kiti ministrai atkakliai reikalauja, kad „Hamas“ paleistų įkaitus, paimtus per spalio 7 dienos išpuolius, ir kad tai būtų bet kokių paliaubų dalis.

Tačiau kai kurie komentatoriai užsimena, kad leiboristai, vadovaujami Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) – buvusio žmogaus teisių teisininko, – dėl Izraelio ir jo karinių operacijų vykdymo gali užimti griežtesnę ilgalaikę poziciją.

Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl Izraelio karinės operacijos okupuotame Vakarų Krante, ir paragino jį „elgtis santūriai“ bei laikytis tarptautinės teisės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas