Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK žvalgybos vadovas: už daugėjančių pasikėsinimų nužudyti slypi Rusija ir Iranas

Jungtinėje Karalystėje (JK) pastaruoju metu itin padaugėjo su Rusija ir Iranu siejamų pasikėsinimų nužudyti, priešiškoms valstybėms verbuojant nusikaltėlius, kad šie „atliktų juodą darbą“, antradienį pareiškė britų vidaus žvalgybos agentūros MI5 vadovas
Yui Mok / AP
Yui Mok / AP

MI5 direktorius Kenas McCallumas (Kenas Makalumas) teigė, kad jo agentai ir policija nuo 2022 metų susidorojo su 20 Teherano remiamų sąmokslų, ir perspėjo, kad Iranas gali išplėsti savo taikinių Britanijoje skaičių, jei Izraelis imsis atsakomųjų priemonių, reaguodamas į Irano raketų ataką. 

Žvalgybos agentūros vadovas teigė, kad plečiantis konfliktams Artimuosiuose Rytuose kyla „Irano valstybės agresijos JK padidėjimo arba išplėtimo rizika“.

Retai viešai kalbantis K. McCallumas minėjo pagrindines grėsmes Jungtinei Karalystei, kylančias tiek iš priešiškų valstybių, tiek iš teroristinių grupuočių.

Anot jo, taip pat kyla pavojus, kad Izraelio konfliktai su Irano remiamomis kovotojų grupuotėmis – „Hamas“ Gazos Ruože, „Hezbollah“ Libane ir husių sukilėliais Jemene – gali paskatinti teroro išpuolius Jungtinėje Karalystėje.

Pasak jo, Artimųjų Rytų krizė Britanijoje „nevirto teroristiniu smurtu“, tačiau priešiškos valstybės, pavieniai užpuolikai ir atgimstanti „Islamo valstybės“ grupuotė sudaro „sudėtingiausią ir labiausiai tarpusavyje susijusią grėsmių aplinką, kokią kada nors esame matę“.

„Per praėjusius metus MI5 vykdė 48 proc. daugiau tyrimų, susijusių su valstybinėmis grėsmėmis. Pagrindiniai kaltininkai yra Iranas, Rusija ir Kinija“, – JK kovos su terorizmu vadavietėje Londone žurnalistams teigė K. McCallumas.

K. McCallumas pažymėjo, kad po Mahsos Amini mirties 2022 metų rugsėjį Irano areštinėje po to, kai ji vadinamosios moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą šalies aprangos kodą moterims, „čia, JK, neregėtu tempu ir mastu rengiami vienas sąmokslas po kito“.

Jis sakė, kad nuo 2022 metų sausio MI5 ir policija reagavo į 20 potencialiai mirtinų Irano remiamų sąmokslų – trečdaliu daugiau nei sausio pabaigoje, kai vyriausybė kalbėjo apie 15 atvejų.

K. McCallumas teigė, kad Rusijos karinė žvalgyba bando pasitelkti „padegimus, sabotažą ir kitus dalykus“, kad sukeltų chaosą Britanijos ir kitų Europos šalių gatvėse.

Jo teigimu, tiek Rusija, tiek Iranas išpuoliams vykdyti dažnai pasitelkia nusikaltėlius – „nuo tarptautinių narkotikų prekeivių iki žemo lygio sukčių“.

JK nustatytas rimtas terorizmo grėsmės lygis, kas reiškia, jog teroro išpuolis šalyje yra tikėtinas. Nuo 2017 metų MI5 ir policija sužlugdė 43 „vėlyvosios stadijos“ teroristinius sąmokslus. 

Nors maždaug trys ketvirtadaliai teroristinių sąmokslų kyla iš islamo ekstremizmo ideologijos, o ketvirtadalis – iš kraštutinių dešiniųjų, tai „nevisiškai atspindi itin platų įsitikinimų ir ideologijų spektrą, su kuriuo susiduriame“ ir kuris kyla iš „internete skleidžiamos neapykantos, sąmokslo teorijų ir dezinformacijos“, aiškino K. McCallumas.

Jis taip pat sakė, kad yra nerimą keliančių ženklų rodančių džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ grįžimą, nepaisant jo paskelbto kalifato Irake ir Sirijoje žlugimo.

K. McCallumas teigė, kad „po kelerių metų, kai buvo gerokai atsitraukę, jie atnaujino pastangas eksportuoti terorizmą“.

„Pirmieji 20 mano karjeros metų buvo kupini terorizmo grėsmių, – sakė K. McCallumas. – Dabar mes susiduriame su šiomis grėsmėmis kartu su valstybės remiamais nužudymų ir sabotažo sąmokslais didelio Europos karo fone.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas