Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joe Bidenas įspėjo dėl Rusijos reakcijos į NATO plėtrą, bet apie karą nekalbėjo

Ukrainoje vykstant karui, socialiniuose tinkluose priminta JAV vadovo Joe Bideno prieš ketvirtį amžiaus ištarta frazė, kad Baltijos šalių narystė NATO išprovokuos stiprų ir priešišką Rusijos atsaką. Būsimojo prezidento žodžiai ištraukti iš konteksto – jis savo mintį paaiškino išsamiau ir nekalbėjo apie galimą karą, juoba su Ukraina.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

Peržiūrėjo 2,7 mln. kartų

Bene pirmasis, archyvuose atradęs tuomečio Delavero senatoriaus žodžius, buvo „Twitter“ vartotojas, prisistatantis kaip ImReadinHere.

Kovo 7 d. jis ar ji paskelbė pusės minutės trukmės įrašą su tokiu paaiškinimu: „J.Bidenas 1997 m., sakantis, kad vienintelis dalykas, kuris galėtų išprovokuoti „ryžtingą ir priešišką“ Rusijos atsaką, būtų NATO plėtra iki Baltijos šalių“.

Ši citata su komentaru jau sulaukė per 45 tūkst. „patinka“, ja pasidalyta 23 tūkst. kartų. Įrašas iki šiol peržiūrėtas 2,7 mln. kartų, jis iškart ėmė plisti ne tik šiame, bet ir kituose socialiniuose tinkluose su panašiais komentarais.

„Vakarykštis sveikas protas šiandien yra Rusijos klaidinanti informacija“, – pakomentavo kitas „Twitter“ vartotojas.

Įrašą savo paskyroje tame pačiame socialiniame tinkle paskelbė ir Rusijos valstybinė žiniasklaidos priemonė „Russia Today“.

Europoje jos paskyra dėl karo Ukrainoje blokuojama, tačiau komentarą apie J.Bideno žodžius galima rasti interneto paieškoje: „Jau 1997 m. J.Bidenas pripažino, kad plėtra į Rytų Europą išprovokuotų „ryžtingą ir priešišką“ Rusijos reakciją. Panašu, kad nuo tada NATO apsimeta to nesuprantanti.“

Ekrano nuotr. iš g/Joe Bideno žodžius priminė ir „Russia Today“
Ekrano nuotr. iš g/Joe Bideno žodžius priminė ir „Russia Today“

Dėmesys į tai buvo atkreiptas ir Latvijoje. Vienas „Facebook“ vartotojas, savo paskyroje latviškai, rusiškai ir angliškai pacitavęs J.Bideno žodžius, retoriškai paklausė: „Ar NATO sustabdė savo plėtrą? Ne.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš konteksto ištrauktus Joe Bideno žodžius imta platinti socialiniuose tinkluose
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš konteksto ištrauktus Joe Bideno žodžius imta platinti socialiniuose tinkluose

Pasirodė ir būsimojo prezidento frazei skirtų straipsnių. Pavyzdžiui, portalo „The Rio Times“ publikacijoje teigiama, kad „NATO pamiršo pažadą nesiplėsti į Rytų Europą“.

Ten pat priminta, esą tuometis prezidentas George’as Bushas 1989 m. gruodį vykusiame Maltos viršūnių susitikime patikino SSRS lyderį Michailą Gorbačiovą, kad nesinaudos regione prasidėjusiomis revoliucijomis, jog pakenktų šios valstybės interesams.

Komentaras buvo ilgesnis

J.Bidenas iš tiesų įspėjo, kad NATO plėtra į Rytus gali išprovokuoti nepageidaujamą Rusijos atsaką. Bet vos 35 sekundžių trukmės frazė buvo ilgesnio atsakymo dalis. Be kita ko, socialinių tinklų vartotojai „nukirpo“ jo samprotavimą, kaip Rusijos reakcija gali pasireikšti.

Apie NATO politikas kalbėjo 1997 m. birželį faktiniame NATO smegenų centre, vienoje įtakingiausių organizacijų Vašingtoje „The Atlantic Council“ („Atlanto taryba“).

Tuo metu Lenkija, Čekija ir Vengrija aktyviai siekė tapti NATO narėmis (ir tapo 1999 m.). J.Bidenas savo kalboje entuziastingai gyrė Aljansą ir kritikavo politikus, kurie oponavo jo plėtrai. Nedidelei Delavero valstijai atstovaujantis senatorius ragino NATO plėstis į Rytų Europą.

J.Bideno frazė apie Maskvos reakciją buvo dalis jo atsakymo į klausimą apie Baltijos šalių galimybes įstoti į NATO. Politikas pripažino, kad ši plėtra gali išprovokuoti priešišką Maskvos reakciją, bet pažymėjo, kad ji nebūtų karinio pobūdžio.

„Manau, kad vienintelė vieta, kur trumpalaikėje perspektyvoje kiltų didžiausias sąmyšis dėl priėmimo [į NATO], niekaip nesusijęs su šalies nuopelnais ir pasirengimu įstoti, būtų Baltijos šalių priėmimas dabar, kalbant apie NATO ir Rusijos, JAV ir Rusijos santykius.

Jei ir būtų kas nors, kas galėtų pakreipti pusiausvyrą, jei ji galėtų būtų pakreipta, kalbant apie ryžtingą ir priešišką Rusijos reakciją, turiu omenyje ne karinę, tai būtų būtent tai.“

Trumpajame įraše, kuris plinta socialiniuose tinkluose, pateiktas ne visas J.Bideno atsakymas. Jis taip pat išreiškė viltį, kad ilgainiui Rusija nebesipriešins Baltijos ir kitų šalių narystei NATO, priešingai – įvertins ją kaip naudingą savo interesams saugumo srityje.

„Tikiu, kad su laiku, turiu omeny kelerius ateinančius metus, tai išspręsime, – kalbėjo senatorius. – Išspręsime iki tiek, kad Rusija susitaikys su tuo ir pademonstruos, kad NATO plėtra galiausiai yra jos interesas, stiprinant stabilumą.“

Galiausiai J.Bidenas spėjo, kad Baltijos šalys prisijungs prie Aljanso artimiausiu metu – iki šimtmečio pabaigos ar netrukus po to. Kaip žinoma, tai įvyko 2004 m.

Rusijos reakcijos bijojo ir kiti

Tuo metu J.Bidenas buvo pagrindinis demokratų atstovas Senato Užsienio reikalų komitete. Jo išsakyti komentarai rodo, jog 1997-aisiais Vašingtonas aiškiai suprato, kad NATO artėjimas Rusijos sienų link gali paskatinti ją atsakyti jėga, kaip atsitiko vasario pabaigoje užpuolus Ukrainą.

Senatoriaus samprotavimai buvo toli gražu ne vieninteliai, kai įtakingi JAV valdžios atstovai pripažino, jog Aljansui plečiantis galima sulaukti Rusijos ginkluoto atsako.

Amerikiečių SSRS izoliavimo politikos architektas George’as Kennanas, kai Senatas 1998 m. palaimino NATO plėtrą, įspėjo, kad tai gali būti naujo šaltojo karo pradžia.

2008 m. įslaptintoje ataskaitoje, kurią vėliau paviešino „WikiLeaks“, buvęs JAV ambasadorius Rusijoje, dabartinis Centrinės žvalgybos agentūros vadovas Williamas Burnsas panašiai nuogąstavo, kad NATO plėtra į Ukrainą peržengs Rusijos raudonąsias linijas.

AP/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir J.Bidenas
AP/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir J.Bidenas

Taigi J.Bidenas buvo ne vienintelis, įspėjęs dėl galimo Maskvos priešiško atsako į NATO plėtrą, todėl jo nereikėtų laikyti karo Ukrainoje pranašu. Juoba kad jis kalbėjo apie reakciją, bet ne karinio pobūdžio. Be to, politikas išreiškė viltį, kad ilgainiui Rusija susitaikys su Aljanso buvimu prie savo sienų ir net įžvelgs tame privalumų saugumo srityje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas