Sportas gyvai
2023 11 01 /18:11

Jordanija sako, kad atšauks savo ambasadorių Izraelyje

Jordanija trečiadienį pareiškė, kad nedelsiant atšauks savo ambasadorių Izraelyje, protestuodama prieš karą, paskelbtą Gazos Ruožą kontroliuojančiai „Hamas“ grupuotei.
Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.
Getty Images via AFP-Scanpix nuotr.

„Jordanijos užsienio reikalų ministras Aimanas Safadis nusprendė nedelsiant atšaukti Jordanijos ambasadorių Izraelyje“, – pranešė Užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad šis žingsnis buvo skirtas „pasmerkti Izraelio karą, per kurį Gazos Ruože žūsta nekalti žmonės“.

Jau 26-ą dieną vykstantis konfliktas prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną Gazos Ruožą valdantys „Hamas“ kovotojai įsiveržė į žydų valstybės teritoriją ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, Izraelis pradėjo plataus masto anklavo bombardavimo kampaniją.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 8,5 tūkst. žmonių, iš kurių du trečdalius sudaro moterys ir vaikai.

Paskutinį kartą Jordanija savo ambasadorių Izraelyje atšaukė 2019 metais.

Penktadienį, kai Izraelis išplėtė savo operacijas ir pasiuntė sausumos kariuomenę, A. Safadi socialiniame tinkle „X“ perspėjo, kad tai sukels „daugelį metų trunkančią epinio masto humanitarinę katastrofą“.

1994 metais Jordanija tapo antrąja arabų valstybe, sudariusia taiką su Izraeliu. Egiptas taikos sutartį su Izraeliu pasirašė 1979 metais. Jordanijoje gyvena daugiau kaip du milijonai palestiniečių pabėgėlių.

Nuo karo pradžios įvyko keli dideli Gazos Ruožo palaikymo protestai, kurių dalyviai reikalavo panaikinti taikos sutartį su Izraeliu ir uždaryti Izraelio ambasadą.

Antradienį JAV prezidentas Joe Bidenas kalbėjosi su Jordanijos karaliumi Abdula II, svarbiu JAV partneriu.

Jie „aptarė neatidėliotinus mechanizmus, kaip sustabdyti smurtą, sušvelninti retoriką ir sumažinti įtampą regione“, ir sutarė, kad „labai svarbu užtikrinti, jog palestiniečiai nebūtų prievarta perkeliami už Gazos Ruožo ribų“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius