Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jordanijoje prasidėjo Izraelio ir palestiniečių derybos

Jordanijoje sekmadienį vyko Izraelio ir Palestinos atstovų derybos, pranešė karalystės valstybinė žiniasklaida, o „politinio ir saugumo“ susitikimo tikslas – atkurti ramybę po kruvinų smurto atvejų.
Izraelio, Palestinos vėliavos
Izraelio, Palestinos vėliavos / 123RF.com nuotr.

Jordanijos valstybinis transliuotojas „al Mamlaka“ sakė, kad Raudonosios jūros kurorte Akaboje prasidėjęs susitikimas yra „pirmasis tokio pobūdžio susitikimas tarp palestiniečių ir izraeliečių, kuriame dalyvauja regioniniai ir tarptautiniai veikėjai“ ir kuriame bus aptarta „padėtis Palestiniečių teritorijose“.

Apie susitikimą informuoti šaltiniai teigė, kad jame turėjo dalyvauti Palestinos žvalgybos vadovas Majidas Farajas ir Izraelio vidaus saugumo agentūros „Shin Bet“ vadovas Ronenas Baras.

Tikimasi, kad taip pat dalyvaus Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo tarybos koordinatorius Vidurio Rytams ir Šiaurės Afrikai Brettas McGurkas, taip pat Jordanijos ir Egipto saugumo pareigūnai, pridūrė šaltiniai, kuriems buvo suteiktas anonimiškumas, nes jie nebuvo įgalioti kalbėti su žiniasklaida.

Susitikimas surengtas tarptautiniu mastu nerimaujant dėl stiprėjančių neramumų tarp Izraelio ir palestiniečių.

Jordanijos vyriausybės pareigūnas šeštadienį naujienų agentūrai AFP teigė, kad susitikimo tikslas – „stiprinti pasitikėjimą“ tarp izraeliečių ir palestiniečių.

„Politinis ir saugumo susitikimas – tai dalis Jordanijos, koordinuojančios savo veiksmus su Palestinos savivalda ir kitomis šalimis, dedamų pastangų nutraukti vienašališkas [Izraelio] priemones ir saugumo pažeidimus, kurie gali paskatinti dar didesnį smurtą“, – sakė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Derybose siekiama susitarti dėl „saugumo ir ekonominių priemonių Palestinos žmonių sunkumams palengvinti“, pridūrė pareigūnas.

Gruodžio pabaigoje ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu grįžo į valdžią, vadovaudamas koalicinei vyriausybei, kuri laikoma labiausiai į politinę dešinę nutolusi valdžia per visą Izraelio istoriją.

Šis politikos veteranas perdavė pagrindinius įgaliojimus Vakarų Krante kraštutinių dešiniųjų pažiūrų ministrams.

Žinia apie palestiniečių vadovybės sprendimą dalyvauti Jordanijos susitikime sulaukė kitų frakcijų kritikos, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai 11 palestiniečių žuvo per susišaudymą Izraelio kariams įsiveržus į okupuoto Vakarų Kranto Nabluso miestą.

Per trečiadienio reidą žuvo daugiausia žmonių nuo 2005 metų, kai baigėsi palestiniečių sukilimas, vadinamas Antrąja intifada, tai yra nuo tų metų, kai Jungtinės Tautos pradėjo registruoti aukų skaičių.

„Sprendimas dalyvauti susitikime Akaboje, nepaisant Palestinos žmonių patiriamo skausmo ir žudynių, priimtas dėl noro nutraukti kraujo liejimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė prezidento Mahmudo Abbaso valdantysis judėjimas „Fatah“.

Gazos ruožą kontroliuojanti islamistų grupuotė „Hamas“ pasmerkė Palestinos savivaldos dalyvavimą.

Šis susitikimas yra „akivaizdus bandymas nuslėpti vykdomus [Izraelio] okupacijos nusikaltimus ir žalia šviesa Izraeliui vykdyti pažeidimus prieš mūsų žmones, žemę ir šventąsias vietas“, – sakoma „Hamas“ pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas