Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
19:19 /20:00

Jordanijos karalius: priverstinis palestiniečių perkėlimas prilygtų karo nusikaltimui

Jordanijos karalius Abdullah II (Abdula II) antradienį atmetė galimybę, kad jo šalis taptų alternatyvia tėvyne palestiniečiams, ir perspėjo, kad Izraelio vykdomas priverstinis jų iškeldinimas prilygsta karo nusikaltimui.
Pasaulio lyderiai kalba Jungtinių Tautų susirinkime Niujorke. / MICHAEL M. SANTIAGO / Getty Images via AFP
Pasaulio lyderiai kalba Jungtinių Tautų susirinkime Niujorke. / MICHAEL M. SANTIAGO / Getty Images via AFP

„Jordanijos kaip alternatyvios tėvynės (palestiniečiams) idėja niekada nebus įgyvendinta“, – kalbėdamas Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje sakė karalius.

Jis pridūrė, kad Jordanija „niekada nesutiks su priverstiniu palestiniečių perkėlimu, nes tai prilygtų karo nusikaltimui“.

Jis nurodė, kad reaguoja į „ekstremistų, kurie mūsų regioną stumia prie visiško karo slenksčio“, pasiūlymus.

Su okupuotu Vakarų Krantu ir Izraeliu besiribojanti Jordanija, kurioje gyvena daug palestiniečių, „niekada nesutiks su priverstiniu palestiniečių perkėlimu, kuris prilygtų karo nusikaltimui“, pareiškė karalius. 

Monarchas paragino tarptautinę bendruomenę prisidėti prie „didžiulių pagalbos pastangų tiekti maistą, švarų vandenį, vaistus ir kitus gyvybiškai svarbius reikmenis“ Gazos Ruožui, kur beveik metus trunkantis karas sukėlė „precedento neturinčias kančias“.

„Raginu visas sąžinės turinčias tautas susivienyti su Jordanija ateinančiomis kritinėmis savaitėmis vykdant šią misiją“, – prašė Abdullah II.

„Mūsų pasaulis politiškai žlugo, tačiau mūsų žmogiškumas nebegali nuvilti Gazos gyventojų“, – pridūrė jis. 

Per spalio 7 dienos išpuolį, kuris sukėlė karą, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai.

Kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 97 vis dar laikomi Gazos Ruože, o 33, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Pasak „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąjį karinį puolimą Gazos Ruože iki šiol žuvo mažiausiai 41 467 žmonės.

Dėl karo Gazos Ruože kilo humanitarinė krizė, o beveik visi iš 2,4 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus ir kenčia nuo maisto stygiaus, taip pat sunaikinta didžioji dalis teritorijos gyvenamosios ir sveikatos priežiūros infrastruktūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas