Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT generalinis sekretorius smerkia išpuolius prieš UNIFIL taikdarius

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sekmadienį pasmerkė išpuolius, per kuriuos buvo sužeisti keli taikos palaikymo pajėgų Libane (UNIFIL) taikdariai, pranešė jo atstovas spaudai. 
Sakchai Lalit / AP
Sakchai Lalit / AP

„Į UNIFIL personalą ir jų patalpas niekada negali būti kėsinamasi, – nurodė Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas). – Išpuoliai prieš taikos palaikymo pajėgas pažeidžia tarptautinę teisę ir gali būti laikomi karo nusikaltimu.“

„Šiandien įvyko didelį nerimą keliantis incidentas, kai IDF šarvuočiai tyčia įsilaužė į JT pozicijos įėjimo duris“, – priduriama jo išplatintame pranešime. 

Pastarosiomis dienomis per Izraelio atakas prieš Irano remiamą „Hezbollah“ grupuotę Pietų Libane buvo sužeisti mažiausiai penki UNIFIL taikdariai.

UNIFIL dėl šių išpuolių kaltina Izraelio kariuomenę ir teigia, kad ji tyčia apšaudo jų pozicijas. Apie 9,5 tūkst. įvairių tautybių taikdarių turinti UNIFIL buvo įkurta 1978 metais po žydų valstybės invazijos į Libaną. 

S. Dujarricas taip pat paragino visas šalis, įskaitant Izraelio kariuomenę, susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, galinčių kelti pavojų taikdariams. 

Sekmadienį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paragino JT generalinį sekretorių perkelti Pietų Libane dislokuotus taikdarius iš pozicijų, kuriose vyksta kovos. Pasak jo, „Hezbollah“ naudojasi UNIFIL taikdariais kaip „gyvaisiais skydais“.

Tačiau UNIFIL atsisakė palikti savo pozicijas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant