Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 08

JT: griauti pastatus Gazos Ruože kuriant buferinę zoną yra karo nusikaltimas

Jungtinių Tautų teisių vadovas ketvirtadienį įspėjo, kad Izraelio galimai vykdomas pastatų griovimas palei palestiniečių anklavo sieną, siekiant sukurti vadinamąją buferinę zoną Gazos Ruože, yra karo nusikaltimas.
ANAS BABA / AFP
ANAS BABA / AFP

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro Volkerio Turko išplatintame pareiškime atkreipiamas dėmesys į pranešimus, kad žydų valstybės kariuomenė, bandydama sukurti buferinę zoną, Gazos Ruože griauna visus pastatus, esančius kilometro atstumu nuo sienos su Izraeliu.

„Pabrėžiu Izraelio valdžiai, kad Ketvirtosios Ženevos konvencijos 53 straipsnis draudžia okupacinei valdžiai naikinti privatiems asmenims priklausantį turtą, išskyrus atvejus, kai toks naikinimas yra absoliučiai būtinas dėl karinių operacijų“, – nurodė jis.

Pasak jo, tikslas sukurti buferinę zoną bendrais saugumo tikslais „neatrodo suderinamas su siaura „karinių operacijų“ išimtimi, nustatyta tarptautinėje humanitarinėje teisėje“.

Jis pridūrė, kad Izraelio atliekamas „plataus masto turto naikinimas, nepagrįstas karine būtinybe ir vykdomas neteisėtai bei beatodairiškai, yra sunkus ketvirtosios Ženevos konvencijos pažeidimas ir karo nusikaltimas“.

Spalio 7 dieną islamistų grupuotė „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, per kurį, naujienų agentūros AFP vertinimu, pagrįstu oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

Kovotojai taip pat paėmė apie 250 įkaitų. Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko 132 įkaitai, kurių 29, kaip manoma, žuvo.

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir pradėjo aviacijos smūgius bei antžeminį puolimą, per kuriuos, Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 27 840 žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

„Gali būti laikomas karo nusikaltimu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas