Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 27 /18:06

JT: iki metų pabaigos gali būti dar iki 500 tūkstančių pabėgėlių iš Afganistano

Jungtinės Tautos penktadienį paskelbė, jog rengiasi galimybei, kad iki šių metų pabaigos iš Afganistano pabėgs dar iki pusės milijono žmonių.
Afganistaniečiai pabėgėliai
Afganistaniečiai pabėgėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Organizacija nurodė, kad Afganistano sienas kertančių žmonių srauto kol kas nėra, bet sakė, kad rengia planus tam atvejui, jei padėtis pasikeistų.

„Ekstremali humanitarinė situacija šiuo metu yra pačiame Afganistane“, – žurnalistams sakė JT pabėgėlių reikalų komisaro pavaduotoja Kelly Clements.

Tačiau „tai, akivaizdu, išties dinamiška situacija“, sakė ji ir paaiškino, kad JT pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) rengiasi įvairiems scenarijams, įskaitant masinį egzodą.

„Rengiamės maždaug 500 tūkst. naujų pabėgėlių [srautui] regione. Tai blogiausio atvejo scenarijus“, – sakė K.Clements.

Ji ypač akcentavo būtinybę didinti paramą kaimyninėms šalims, kuriose jau yra per 2,2 mln. pabėgėlių iš Afganistano ir kurios netrukus gali sulaukti naujo pabėgėlių srauto.

Dar prieš tai, kai Talibanas rugpjūčio viduryje užgrobė valdžią Afganistane, humanitarinė situacija šalyje smarkiai pablogėjo. Pusei šalies gyventojų jau buvo reikalinga humanitarinė pagalba, o pusė visų jaunesnių nei penkeri metai vaikų buvo labai nusilpę dėl prastos mitybos.

JT penktadienį pristatė planą savo agentūroms ir bendradarbiaujančioms nevyriausybinėms organizacijoms, kaip pasirengti krizei Afganistane ir kaimyninėse šalyse, ir kaip į ją reaguoti.

JT paprašė skubiai skirti beveik 300 mln. dolerių (255 mln. eurų) šiam planui finansuoti.

„Labai prašome visų Afganistano kaimynių laikyti savo sienas atviras, kad saugumo ieškantys žmonės galėtų jį surasti“, – sakė K.Clements.

Pasak jos, „daug paramos reikės“ pirmiausia Iranui ir Pakistanui – abiejose šiose valstybėse yra 90 proc. regione esančių Afganistano pabėgėlių ir dar maždaug 3 mln. pabėgėlio statuso neturinčių afganistaniečių.

Nuo metų pradžios intensyvėjant smurtui Afganistane, dar beveik 560 tūkst. afganistaniečių turėjo palikti savo namus ir pasitraukti į kitas šalies vietas. Jie prisidėjo prie kitų šalies viduje esančių pabėgėlių, kurių 2020-ųjų pabaigoje buvo maždaug 2,9 mln., nurodo UNHCR.

Daugiau kaip 80 proc. 2021-aisiais savo namus palikusių afganistaniečių yra moterys ir vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas