Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT: Izraelis įsakė šiaurinės Gazos Ruožo dalies gyventojams per parą persikelti į pietinę

Jungtinėms Tautoms buvo perduota informacija, kad Izraelis įsakė 1,1 mln. šiaurinės Gazos Ruožo dalies gyventojams persikelti į pietinę teritorijos dalį per 24 valandas, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė JT atstovas spaudai ir paragino atšaukti šį įsakymą dėl humanitarinių priežasčių. 
Palestiniečiai palieka šiaurinę Gazos Ruožo dalį
Palestiniečiai palieka šiaurinę Gazos Ruožo dalį / „AFP“/„Scanpix“

Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas) nurodė, kad Gazos Ruože dirbančius JT pareigūnus Izraelio kariuomenė informavo, „kad visi Gazos Ruožo gyventojai, esantys į šiaurę nuo Vadi Gazos, per artimiausias 24 valandas turėtų persikelti į pietų Gazos Ruožą“.  

Jis pridūrė, kad tai sudarytų apie 1,1 mln. žmonių.

Pasak atstovo spaudai, šis sprendimas taip pat palies JT darbuotojus ir tuos, kurie slepiasi JT patalpose, pavyzdžiui, mokyklose, sveikatos centruose ir klinikose.

Šiuo metu JT agentūra, padedanti palestiniečių pabėgėliams (UNRWA), yra suteikusi prieglobstį daugiau kaip 60 proc. žmonių, kurie pastarosiomis dienomis buvo perkelti iš Gazos Ruožo.

Iš karto nebuvo aišku, kiek žmonių šiuo metu yra į šiaurę nuo Vadi Gazos.

„Jungtinės Tautos mano, kad toks judėjimas neįmanomas be pražūtingų humanitarinių padarinių“, – sakė atstovas spaudai. 

„Jungtinės Tautos primygtinai ragina atšaukti bet kokį įsakymą, jei jis būtų patvirtintas, ir taip išvengti, kad tai, kas ir taip jau yra tragedija, nevirstų katastrofa“, – AFP teigė S. Dujarricas.  

Šeštadienį prasidėjęs „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį nusinešė 1,2 tūkst. izraeliečių gyvybių, dar 150 žmonių buvo paimti įkaitais.

Atsakydamas į tai, Izraelis jau septynias dienas vykdo oro ir artilerijos smūgius prieš „Hamas“ taikinius Gazos Ruože. Šie atsakomieji veiksmai pareikalavo daugiau kaip 1,4 tūkst. palestiniečių gyvybių.

Penktadienį yra šaukiamas JT Saugumo Tarybos posėdis dėl Izraelio ir „Hamas“ konflikto. 

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas