Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Malavio choleros krizės metu kyla pavojus su neprievalgiu susiduriantiems vaikams

Jungtinės Tautos antradienį įspėjo, kad dėl neprievalgio vaikai Malavyje yra labai pažeidžiami didžiausio per visą šalies istoriją choleros protrūkio, ir paprašė skirti daugiau lėšų kovai su šios ligos plitimu.
Malavyje beveik 5 mln. vaikų reikia humanitarinės pagalbos
Malavyje beveik 5 mln. vaikų reikia humanitarinės pagalbos / „AFP“/„Scanpix“

Jungtinių Tautų Vaikų fondas UNICEF pranešė, kad maždaug 4,8 mln. vaikų, t. y. kas antram, Pietryčių Afrikos šalyje reikia humanitarinės pagalbos.

Prognozuojama, kad iki kovo pabaigos daugiau nei 213 000 jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų susidurs su labai dideliu neprievalgiu, o daugiau nei 62 000 vaikų – dideliu neprievalgiu, sakė UNICEF atstovas Malavyje Rudolfas Schwenkas.

„Kadangi labai prastai maitinamas vaikas 11 kartų dažniau miršta nuo choleros nei gerai maitinamas vaikas, tūkstančiams Malavio vaikų susirgimas cholera gali reikšti mirties nuosprendį“, – sakė jis žurnalistams vaizdo ryšiu iš Ženevos.

Malavis išgyvena mirtiniausią choleros epidemiją savo istorijoje, kartu su poliomielito protrūkiu ir tebesitęsiančia COVID-19 pandemija.

Pirmasis choleros atvejis Malavyje užfiksuotas kiek daugiau nei prieš metus, o nuo to laiko liga išplito visuose 29 rajonuose.

Kovo 2-osios duomenimis, nukentėjo daugiau kaip 50 000 žmonių, o daugiau kaip 1 500 mirė. Tarp jų – daugiau nei 12 000 užsikrėtusių ir 197 mirę vaikai, sakė R.Schwenkas.

UNICEF įspėjo, kad šalyje įsibėgėjant liūčių sezonui, jei nebus imtasi neatidėliotinų veiksmų, ligos protrūkis dar labiau paaštrės.

JT Vaikų fondas teikia gyvybes gelbstinčius vaistus, švarų vandenį, informaciją apie choleros prevenciją ir gydymą, tačiau šiuo metu lėšos ir atsargos senka, todėl prašoma skirti 52,4 mln. dolerių (apie 49,22 mln. eurų).

„Kad ateityje išvengtume choleros protrūkių, turime paremti šalį didelėmis investicijomis į sveikatos, vandens ir sanitarijos infrastruktūrą“, – sakė R.Schwenkas.

Cholera yra ūmi per vandenį plintanti viduriavimo liga, nuo kurios negydomi pažeidžiamiausi pacientai gali mirti per kelias valandas.

Nuo protrūkio pradžios Malavis surengė dvi dideles skiepijimo kampanijas, tačiau dėl ribotų atsargų vietoj paprastai rekomenduojamų dviejų geriamosios vakcinos dozių siūlė žmonėms tik vieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas