Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT ragina imtis skubių veiksmų po Graikijos migrantų laivo tragedijos

Jungtinės Tautos penktadienį paragino nuodugniai ištirti šią savaitę prie Graikijos nuskendusio migrantų laivo incidentą, kurio metu, kaip manoma, žuvo šimtas žmonių, ir imtis skubių veiksmų, kad būtų užkirstas kelias naujoms tragedijoms.
Graikijos pakrantės apsaugos tarnyba renka nuskendusiųjų kūnus
Graikijos pakrantės apsaugos tarnyba renka nuskendusiųjų kūnus / „Reuters“/„Scanpix“

Trečiadienį prie Peloponeso apvirto ir nuskendo migrantų perpildytas žvejybos laivas, žuvo mažiausiai 78 žmonės. Apie 104 žmonės buvo rasti gyvi.

Nors tuo metu laive buvusių žmonių skaičius tebėra neaiškus, penktadienį JT nurodė įvairius liudininkų parodymus, pagal kuriuos ten buvo nuo 400 iki 750.

JT pabėgėlių ir migrantų agentūros bendrame pareiškime paragino imtis „skubių ir ryžtingų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias tolesnėms mirtims jūroje po naujausios tragedijos Viduržemio jūroje, didžiausios per pastaruosius kelerius metus“.

Jos ragino padaryti taip, kad valstybės privalėtų suvienyti jėgas ir pašalinti pavojingas paieškos ir gelbėjimo operacijų Viduržemio jūroje spragas, pabrėždamos, kad „pareiga nedelsiant gelbėti nelaimės ištiktus žmones jūroje yra pagrindinė tarptautinės jūrų teisės taisyklė“.

Pirmiausia agentūros atmetė pastangas kriminalizuoti tuos, kurie bando padėti tokiose situacijose, ir pakartojo, kad „paieška ir gelbėjimas jūroje yra teisinis ir humanitarinis imperatyvas“.

Agentūros taip pat pabrėžė, kad paieškos ir gelbėjimo operacijos visada turi būti vykdomos taip, kad būtų išvengta žmonių žūčių jūroje, ir teigė palankiai vertinančios tai, kad Graikijoje buvo nurodyta ištirti aplinkybes, dėl kurių laivas galiausiai apvirto.

Tuo tarpu JT teisių biuras paragino nuodugniai ištirti tragediją.

Atstovas Jeremy Laurence'as žurnalistams Ženevoje sakė, kad reikia ištirti „žmonių gabentojus bei prekeivius žmonėmis ir užtikrinti, kad jie būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn“ ir kad apskritai reikia užduoti daug klausimų.

Tarptautinės migracijos organizacijos skubios pagalbos skyriaus vadovas Federico Soda teigė, kad ši tragedija dar kartą parodė, jog reikia keisti požiūrį į Viduržemio jūrą kertančius migrantus.

„Akivaizdu, kad dabartinis požiūris į Viduržemio jūros regioną yra neveiksmingas, – sakė jis pareiškime. – Metai iš metų tai tebėra pavojingiausias migracijos maršrutas pasaulyje, kuriame žūsta daugiausia žmonių.“

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros (UNHCR) vadovo pavaduotoja Gillian Triggs taip pat pabrėžė, kad Europos Sąjunga yra įsipareigojusi „savo veiksmų Viduržemio jūros regione pagrindu laikyti saugumą ir solidarumą“.

„Atsižvelgiant į padidėjusį pabėgėlių ir migrantų judėjimą Viduržemio jūros regione, norint išgelbėti žmonių gyvybes, būtinos bendros pastangos, įskaitant geresnį visų Viduržemio jūros regiono valstybių veiksmų koordinavimą, solidarumą ir dalijimąsi atsakomybe“, – teigiama jos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas