Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT ragina nutraukti nesibaigiantį smurto ciklą Vakarų Krante

Jungtinės Tautos penktadienį paragino nutraukti „nesibaigiantį smurto ciklą“ okupuotame Vakarų Krante po vieno iš daugiausiai aukų pareikalavusių Izraelio kariuomenės reidų per pastaruosius metus.
Palestiniečiai su akmenų svaidyklėmis
Palestiniečiai su akmenų svaidyklėmis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šis nesibaigiantis smurto ratas turi baigtis. Visi už pažeidimus atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn“, – sakoma JT Žmogaus teisių biuro tviterio žinutėje.

„Šiais metais jau nužudyti 28 asmenys. 2022 metais – 152, – sakoma pranešime. – Šis nesibaigiantis smurto ciklas turi baigtis. Visi už pažeidimus atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn“.

Izraelio pajėgos ketvirtadienį per reidą perpildytoje Džanino pabėgėlių stovykloje, kur gatvėse aidėjo šūviai, o iš degančių barikadų rūko dūmai, nužudė devynis žmones.

JT specialieji pranešėjai, kovojantys su terorizmu, savavališkomis egzekucijomis ir žmogaus teisių pažeidimais okupuotose palestiniečių teritorijose anksčiau penktadienį pasmerkė įsiveržimą į Džaniną, teigdami, kad jis rodo pavojingą smurto tendenciją.

„Jokio smurto nebūtų, jei Izraelis nedelsdamas ir besąlygiškai nutrauktų pusę amžiaus trunkančią neteisėtą okupaciją, kaip to reikalauja tarptautinė teisė“, – sakoma bendrame pareiškime.

„Dar kartą primename, kad Izraelis privalo užtikrinti jo okupuotoje teritorijoje gyvenančių palestiniečių apsaugą, saugumą ir gerovę“, – sakė JT vardu nekalbantys ekspertai.

„Mes matome priešingai. Palestiniečių dehumanizavimas, demonizavimas ir kolektyvinės bausmės, kurios pagal tarptautinę humanitarinę teisę yra griežtai draudžiamos ir laikomos karo nusikaltimu“, – sakė jie.

Baltieji rūmai penktadienį pareiškė, kad yra „labai susirūpinę“ dėl didėjančio smurto po mirtinų Izraelio reidų palestiniečių Vakarų Krante.

„Be abejo, esame labai susirūpinę dėl stiprėjančio smurto Vakarų Krante, taip pat dėl raketų, kurios, matyt, buvo paleistos iš Gazos ruožo“, – žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, ragindamas „deeskaluoti padėtį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas