Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT sako, kad devyni darbuotojai galėjo būti susiję su „Hamas“ spalio 7-osios išpuoliu

Jungtinės Tautos (JT) pirmadienį pareiškė, kad devyni JT agentūros palestiniečiams remti (UNRWA) darbuotojai „galėjo būti susiję“ su „Hamas“ spalio 7-ąją įvykdytu išpuoliu prieš pietų Izraelį, kuris išprovokavo karą Gazos Ruože, ir kad jie buvo atleisti.
Ilia Yefimovich / dpa/picture-alliance
Ilia Yefimovich / dpa/picture-alliance

„Turime pakankamai informacijos, kad galėtume imtis veiksmų, kurių imamės, t. y. atleisti šiuos devynis asmenis", – sakė JT atstovas spaudai Farhanas Haqas (Farhanas Hakas).

F. Haqas sakė, kad organizacija turės įvertinti bet kokius tolesnius veiksmus, kad galėtų „visiškai patvirtinti“ šią informaciją.

F. Haqas kalbėjo po to, kai JT priežiūros institucija baigė tyrimą dėl Izraelio anksčiau šiais metais pareikštų kaltinimų, kad iš viso 19 UNRWA darbuotojų galėjo būti susiję su išpuoliu.

Tai daugelio šalių vyriausybes, įskaitant pagrindinę paramos teikėją Jungtines Valstijas, paskatino staiga sustabdyti agentūros finansavimą, nors tai pakenkė jos pastangoms teikti pagalbą Gazos Ruože. Nuo to laiko kelios šalys atnaujino paramos mokėjimus.

Izraelis yra pažadėjęs sunaikinti palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“, keršydamas už spalio 7-osios išpuolį, per kurį, oficialiais Izraelio duomenimis pagrįstais skaičiavimais, žuvo 1197 žmonės, daugiausia civiliai.

Kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 111 vis dar laikomi nelaisvėje Gazos Ruože, įskaitant 39, kurie, kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Per Izraelio kampaniją prieš „Hamas“ Gazos Ruože žuvo mažiausiai 39 550 žmonių, tvirtina šios palestiniečių teritorijos sveikatos apsaugos ministerija, kuri atskirai nenurodo, kiek tarp žuvusiųjų yra civilių, ir kiek – kovotojų.

Izraelis jau seniai kritikuoja UNRWA, kuri nuo 1949 metų teikia būtiniausią pagalbą palestiniečių pabėgėliams.

UNRWA vadovas Philippe'as Lazzarini (Filipas Lazarinis) anksčiau šiais metais paragino Izraelį „nutraukti kampaniją“ prieš šią organizaciją. Jis, be kita ko, paminėjo „pasipiktinimą keliančius“ išpuolius prieš jos darbuotojus, patalpas ir veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas