Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT Saugumo taryba neeiliniame posėdyje aptarė padėtį Gazos ruože

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį per neeilinį posėdį aptarė padėtį Gazos Ruože, o kelios jos narės išsakė susirūpinimą, nors po tris dienas trukusių susirėmimų tarp grupuotės „Islamo džihadas“ kovotojų ir Izraelio pajėgų paskelbtos trapios paliaubos atrodo tebesilaikančios.
Vakarų Krantas
Vakarų Krantas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susitikimo pradžioje kalbėdamas vaizdo ryšiu JT pasiuntinys Viduriniams Rytams Toras Wenneslandas perspėjo, kad kovos veiksmų atsinaujinimas sukeltų „niokojamų“ pasekmių.

„Paliaubos yra trapios“, – pažymėjo jis.

Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia pabrėžė, kad Taryba „giliai susirūpinusi dėl šių įvykių, galinčių vesti prie naujos didelio masto karinės konfrontacijos ir dar labiau pabloginti jau dabar sunkią humanitarinę padėtį Gazoje“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Izraelio kariai Vakarų Krante
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Izraelio kariai Vakarų Krante

Izraelio saugumo pajėgos pastaraisiais mėnesiais kone kasdien vykdė operacijas Vakarų Krante, dažniausiai taikydamosi į palestiniečių kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ narius.

Izraelis penktadienį pareiškė buvęs priverstas surengti „prevencinę“ aviacijos ir artilerijos operaciją prieš „Islamo džihado“ pozicijas Gazos Ruože ir teigė, kad grupuotė planavo artimiausiu metu įvykdyti išpuolį.

Izraelio aviacija ir artilerija nuo penktadienio intensyviai bombardavo „Islamo džihado“ pozicijas Gazos Ruože, o kovotojai atsakydami paleido daugiau kaip tūkstantį raketų, nurodė žydų valstybės kariuomenė.

Šis smurto pliūpsnis buvo didžiausias nuo pernai vykusio 11 dienų karo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Gazos Ruože, kilęs po Izraelio antskrydžio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisras Gazos Ruože, kilęs po Izraelio antskrydžio

Vėlai sekmadienį tarpininkaujant Egiptui buvo paskelbtos paliaubos. Iki tol, kaip nurodo palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija, Gazos Ruože žuvo 44 žmonės, įskaitant 15 vaikų, ir dar 360 buvo sužeisti.

Abi pusės pasiliko teisę atsakyti, jeigu paliaubos būtų pažeistos.

Pasak T. Wenneslando, Jungtinės Tautos tebevertina šį smurto protrūkį ir pažymėjo, kad „maždaug 20 procentų“ iš apytikriai 1,1 tūkst. palestiniečių kovotojų paleistų raketų nukrito Gazos Ruože.

Prieš posėdį Izraelio ambasadorius prie JT Giladas Erdanas ragino Tarybą „visą atsakomybę“ priskirti „Islamo džihadui“ ir kaltino šią Irano remiamą grupuotę, jog ji Gazos Ruožo gyventojais dangstosi kaip „gyvaisiais skydais“.

„Turi būti viena ir vienintelė pasekmė – pasmerkti [„Islamo džihadą“] už jo dvigubus karo nusikaltimus, taip pat priskirti visišką atsakomybę... už nekaltų palestiniečių nužudymą šiai radikaliai teroro grupuotei“, – per spaudos konferenciją sakė diplomatas.

„Jie leidžia raketas į Izraelio civilius, naudodamiesi Gazos Ruožo gyventojais kaip gyvaisiais skydais. Tai dvigubas karo nusikaltimas“, – kalbėjo G. Erdanas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naktinis palestiniečių protestas Gazoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naktinis palestiniečių protestas Gazoje

Jungtinių Valstijų ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield išreiškė palaikymą „Izraelio teisei ginti savo žmones nuo teroristinių grėsmių“.

„Ši Taryba turėtų sugebėti susivienyti ir besąlygiškai pasmerkti „Palestinos islamo džihado“ terorizmą. Jų beatodairiški veiksmai sukėlė pavojų civilių gyvybėms abiejose pusėse“, – sakė ji.

Tačiau palestiniečių ambasadorius Riyadas Mansouras savo ruožtu pasmerkė Izraelio „nepateisinamą agresiją“.

„Ar esate pasiruošę pasakyti, kad gana reiškia gana? Kaip aukščiausia institucija, atsakinga už tarptautinės taikos ir saugumo palaikymą? – klausė jis. – Kiek dar vaikų turėsime palaidoti, kol kas nors pasakys, kad gana reiškia gana?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas