Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT Saugumo Taryba nesusitarė dėl bendros deklaracijos Sirijai

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai antradienį nepavyko susitarti dėl bendros deklaracijos karo nualintos Sirijos klausimu, nors per visą dieną trukusias derybas organizacijos specialusis pasiuntinys šiai šaliai ragino išjudinti įstrigusį taikos procesą.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagrindinė Sirijos sąjungininkė Rusija ne kartą blokavo derybas šiuo klausimu, sakė diplomatai. Maskva neatsakė į prašymą pakomentuoti, kodėl taip elgtasi.

Konfliktas Sirijoje, kilęs 2011 metais pradėjus brutaliai slopinti antivyriausybinius protestus, jau nusinešė per 380 tūkst. gyvybių, o milijonus gyventojų privertė palikti savo namus.

Begaliniai JT remiamų derybų ratai kraujo liejimo nenutraukė, o pastaraisiais metais juos stelbė kitos, Rusijos ir Turkijos vadovaujamos derybos.

„Dabartinius nesutarimus tarptautinėje bendrijoje reikia įveikti“, – žurnalistams sakė JT specialusis pasiuntinys Sirijai Geiras Pedersenas.

Pasak jo, be „konstruktyvios tarptautinės diplomatijos“ Sirijos klausimu mažai tikėtina, kad „bet kokiu keliu – konstituciniu ar kokiu nors kitu – iš tiesų bus judama į priekį“.

Kas mėnesį vykstantys Saugumo Tarybos susitikimai dėl Sirijos paprastai būna vieši, bet šis susitikimas, surengtas po jokios pažangos nenulėmusių Sirijos konstitucinio komiteto praėjusio mėnesio diskusijų Ženevoje, toks nebuvo.

Estijos ambasadorius prie JT Svenas Jurgensonas irgi apgailestavo dėl pažangos stygiaus.

„Tikslas buvo ne įkurti debatų klubą, o suteikti Sirijos žmonėms išeitį iš 10 metų konflikto“, – sakoma po posėdžio paskelbtame jo kalbos tekste.

„Kiekvienam aišku, kad Sirijos vyriaysybė tiesiog naudojosi šiais susitikimais, kad uždelstų bet kokį tikrą susitaikymą“, – pridūrė estų diplomatas.

Šis komitetas buvo įkurtas 2019 metais Sirijos 2012-ųjų konstitucijai, numatančiai rinkimų organizavimą prižiūrint JT, modifikuoti.

„Konstitucinio komiteto penktoji sesija buvo praleista proga, nusivylimas“, – sakė G.Pedersenas apie sausio susitikimą, kuriame dalyvavo Sirijos režimo, opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovai.

„Trūksta pasitikėjimo... ir valios ieškoti kompromisų, taip pat [trūksta] politinės erdvės kompromisams“, – pridūrė jis.

Diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Vakarų galios per antradienio posėdį vieningai pasmerkė „politinio proceso žlugimą“.

Vienas atstovas sakė, kad Konstitucinis komitetas nieko nepasiekė, ir apkaltino Sirijos režimą „vilkinimo taktika“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento