Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT vadovas ragina JAV ir Iraną siekti sprendinio dėl Teherano branduolinės programos

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį paragino Jungtines Valstijas ir Iraną kartu siekti išeiti iš dabartinės aklavietės daugiašalio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos atžvilgiu, bet pripažino, kad sprendinys tikriausiai nebus rastas artimiausiu laiku.
Antonio Guterresas
Antonio Guterresas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2018 metais Jungtinės Valstijos pasitraukė iš šios sutarties tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo vienasmenišku sprendimu ir sugrąžino griežtas sankcijas, vykdant „maksimalaus spaudimo“ politiką Teherano atžvilgiu.

Naujojo prezidento demokrato Joe Bideno administracija pareiškė esanti pasiruošusi grąžinti Jungtines Valstijas į 2015 metais sudaryto Bendro išsamių veiksmų plano (JCPOA) besilaikančių šalių ratą, bet tiek Vašingtonas, tiek Teheranas tikisi, jog pirmąjį žingsnį atliks kita pusė.

„Reikia atlikti daug darbo“, bet „nesitikiu sprendinio artimiausiu metu“, per spaudos konferenciją sakė A.Guterresas, paklaustas apie galimybę tarpininkauti ieškant išeities iš šios aklavietės.

„Esu įsitikinęs, kad visi, prisijungę prie JCPOA, ir kitos suinteresuotos šalys privalo dirbti kartu, kad sumažintų netikrumą, įveiktų sunkumus ir kliūtis“, – pridūrė jis.

JT vadovas neatsakė į klausimą dėl galimybių tarpininkauti, bet pabrėžė, kad svarbu „progresyviai judėti link padėties, kai galėsime turėti susitarimą, būtiną taikai ir stabilumui Persijos įlankoje ir pasaulyje“.

Susitarimą, turintį neleisti Teheranui pasigaminti branduolinių ginklų, 2015 metais pasirašė Iranas, JAV, Kinija, Rusija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija.

„JCPOA buvo svarbi diplomatijos pergalė ir esminis elementas taikai ir stabilizavimui Persijos įlankoje“, – kalbėjo A.Guterresas, pridūręs „apgailestaujame, kad dėl šios sutarties iškilo klausimas“.

„Akivaizdu, kad esama sunkumų ir kliūčių, kad padėtis tampa sudėtingesnė, nes JAV pasitraukė ir ėmėsi papildomų priemonių (taikyti sankcijas Iranui), – sakė JT vadovas. – Tuo pačiu metu Iranas ėmėsi kai kurių žingsnių savo branduoliniams pajėgumams plėtoti.“

Atsakydamas į JAV pasitraukimą iš sutarties ir sankcijų atnaujinimą Iranas liovėsi laikytis kai kurių JCPOA sąlygų, bet teigė, kad šie jo sprendimai nėra negrįžtami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas