Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
21:28

Jungtinė Karalystė rėžė V.Putinui: esi vergvaldžių mafijos bosas

Jungtinės Karalystės vyriausiasis diplomatas ugningoje kalboje Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje tiesiogiai apkaltino Vladimirą Putiną valdant „mafijos valstybę“ ir palygino jį su vergų savininku.
Adolfą Hitlerį primenantis Vladimiro Putino atvaizdas
Adolfą Hitlerį primenantis Vladimiro Putino atvaizdas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy antradienį Niujorke vykusiame susirinkime nusitaikė į Rusijos prezidentą ir Rusijos atstovui pasakė: „Mes žinome, kas jūs esate“.

Paminėdamas vergovės palikimą, D.Lammy užsiminė apie V.Putino elgesį invazijos į Ukrainą metu ir apkaltino Rusijos vadovybę, kad ji „šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę“, nors teigia ginanti „pasaulio Pietus“, pastebi leidinys „Politico“.

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

„Jūsų įsiveržimas atitinka jūsų pačių interesus, – sakė jis. – Tik jūsų. Išplėsti savo mafijos valstybę į mafijos imperiją. Korupcija paremtą imperiją.“

Jis pridūrė: „Pone prezidente, kalbu ne tik kaip britas, londonietis ir užsienio reikalų sekretorius. Tačiau sakau Rusijos atstovui, kuris dabar plepa telefonu, kai aš kalbu, kad čia stoviu ir kaip juodaodis, kurio protėviai buvo išvežti grandinėmis iš Afrikos, grasinant ginklo vamzdžiu, kad būtų pavergti, kurio protėviai sukilo ir kovojo didžiajame pavergtųjų sukilime. Imperializmas – aš jį atpažįstu, kai jį pamatau. Ir pavadinsiu tai tuo, kas tai yra“, – sakė D.Lammy.

Spaudimas dėl „Storm Shadow“ raketų

D.Lammy kalba nuskambėjo Ukrainai toliau intensyviai siekiant gauti leidimą naudoti ilgojo nuotolio vakarietiškas raketas – įskaitant Didžiojoje Britanijoje pagamintas raketas „Storm Shadow“ – prieš Rusijos gilumoje esančius taikinius.

Šiuo metu jos gali būti panaudotos tik Ukrainos teritorijoje. Jungtinė Karalystė pritaria jų naudojimui, tačiau reikia JAV paramos.

Ketvirtadienį Vašingtone Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiks su JAV kolega Joe Bidenu ir viceprezidente Kamala Harris ir pristatys savo „pergalės planą“, kaip nugalėti V.Putiną.

Kalbėdamas su žurnalistais į Niujorką vykstantis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Keiras Starmeris aiškiai pasakė, kad susirinkus pasaulio lyderiams bus diskutuojama apie tolimojo nuotolio raketas, tačiau, regis, sumenkino jų reikšmę.

„Diskutuosime įvairiais klausimais ir atidžiai išklausysime, ką pasakys prezidentas V.Zelenskis“, – sakė K.Starmeris.

„Nemanau, kad [pergalės] planas bus susijęs tik su vienu klausimu, pavyzdžiui, ilgojo nuotolio raketomis, jis bus susijęs su strateginiu, visa apimančiu Ukrainos keliu, kaip rasti išeitį ir sėkmingai kovoti su Rusijos agresija“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas