Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos pradeda bepiločių lėktuvų naudojimo tyrimą

Jungtinės Tautos paskelbė pradedančios tyrimą dėl bepiločių lėktuvų naudojimo. Tyrimu bus siekiama išsiaiškinti jų poveikį civiliams gyventojams ir kitiems nukreiptiems taikiniams, skelbia naujienų tarnyba BBC.
JAV bepilotis lėktuvas
JAV bepilotis lėktuvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimui vadovaujantis britų teisininkas teigia, kad yra būtina nustatyti „atsakomybę ir žalos atlyginimą“. JT specialusis pranešėjas Benas Emmersonas sako, kad populiarėjant bepiločių lėktuvų panaudojimui turi būti suformuota tinkama teisinė bazė ir viskas sudėliota į savo vietas. 

Tyrimas apims bepiločių lėktuvų poveikį penkioms šalims ar teritorijoms. Bus tiriamos 25 bepiločių lėktuvų atakos, vykusios Pakistane, Afganistane, Jemene, Palestinos teritorijoje ir Somalyje. 

B.Emmersono teigimu, bepiločiai lėktuvai „tarptautinės teisės normoms yra tikras iššūkis“. Jei ši sritis ir toliau bus nereguliuojama, bepiločių lėktuvų naudojimas ir toliau spartės.

Tyrimu bus įvertintas civilių aukų skaičius, nukautų kovotojų tapatybės, tokių atakų naudojimas, kuomet JT neįžvelgia konfliktinės situacijos. 

Bepiločių lėktuvų gynėjai teigia, kad tokios atakos sumažina civilių aukų skaičių. Tuo metu oponentai teigia, kad šie lėktuvai pražudė šimtus gyventojų.

Bepiločiai lėktuvai tapo stipriu ginklu šalyse, kurios kovoja su sukilėliais, tačiau ginčijamasi dėl jų poveikio civiliams gyventojams. Tiriamosios žurnalistikos biuro duomenimis, tarp 2004 ir 2013 metų CŽV bepiločiai lėktuvai Pakistane pražudė 3 461 žmogų, 891 iš jų buvo civiliai. 

Daugumą atakų surengtos su prezidento Baracko Obamos administracijos žinia. 

B.Emmersonas teigė, jog pasirodžiusi informacija, kad tyrimas nukreiptas prieš JAV ir Izraelį, kurios naudoja daugiausiai bepiločių lėktuvų atakų, nėra teisinga. Tokią technologiją turi teisę naudoti 51 šalis. Pasak jo, tai nepriklausomas tyrimas, siekiant išsiaiškinti, ar kai kuriose šalyse nebuvo karo apraiškų. 

Tyrimo rezultatai bus pateikti antroje metų pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai