Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jungtinės Valstijos užsimojo sukurti Kyjivui itin pigias ilgojo nuotolio raketas

Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos paskelbė, kad Ukraina yra potenciali perspektyvios palyginti nebrangios, didelio tikslumo iš oro paleidžiamos amunicijos, vadinamos „Extended Range Attack Munition“ (liet. Išplėstinio nuotolio atakos šaudmenys) (ERAM), gavėja, skelbia naujienų svetainė „Aviation Week“.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Socialinių tinklų nuotrauka

Tikimasi, kad tokios raketos suteiks Ukrainos karinėms oro pajėgoms naujų galimybių smogti į taikinius, kurie yra už daugelio šiuo metu jos arsenale esančių ginklų, įskaitant Vakarų šalyse pagamintus tiksliuosius šaudmenis, veikimo zonos ribų.

Pranešama, kad tokia raketa turėtų sverti apie 220 kg, ji galėtų įveikti daugiau kaip 400 km nuotolį ir išvystyti ne mažesnį kaip 740 km/val greitį. Ji turėtų nešti didelės sprogstamosios galios fragmentinę kovinę galvutę ir smūgiuoti itin tiksliai, su 10 m paklaida.

Pasak straipsnio, per dvejus metus bus pagaminta 1000 vienetų naujos amunicijos. Planuojama, kad ERAM navigacinė sistema turėtų veikti GPS signalo pablogėjimo sąlygomis, o tai itin svarbu, kai taip sparčiai plėtojamos Rusijos elektroninės kovos priemonės.

Ekspertų teigimu, be Ukrainos karinių oro pajėgų, išplėstinio nuotolio atakuojamąja amunicija gali susidomėti ir JAV kariuomenė, kuri ne kartą yra aiškiai pareiškusi, kad ieško pigios aviacinės amunicijos.

Ukraina pajėgi atstumti Rusiją

Jungtinių Valstijų Valstybės sekretoriaus padėjėjas Europos ir Eurazijos reikalams Jamesas O'Brienas interviu metu „Laisvės radijui“ įvardijo sąlygas, kuriomis Ukraina sugebės atstumti Rusiją ir išsaugoti savo ekonomikos funkcionavimą.

Jo nuomone, greičiausias kelias į taiką yra tas, kad Ukraina būtų pakankamai stipri, kad laimėtų karą.

„Tarp to, ką mes čia darome šią savaitę, ir to, kas buvo padaryta pastaraisiais mėnesiais, esame įsitikinę, kad Ukraina galės pasakyti Rusijai: Jei norite, mes galime tęsti kovą ir nugalėti jus iki 2025 m. ir vėliau. Esant tokioms aplinkybėms, manome, kad Ukraina yra pajėgi nustumti Rusiją atgal ir išlaikyti savo ekonomikos funkcionavimą“, – kalbėjo sekretoriaus padėjėjas.

J.O'Brienas taip pat paaiškino, kokie veiksniai sudarytų tam sąlygas.

„Ukraina turi sustabdyti Rusijos veržimąsi į rytus. Jau dabar matome, kad Rusijos labai sureikšmintas pavasario puolimas jau žlunga, nes jie grąžina dalį teritorijos po to, kai pavasarį JAV ir kiti partneriai pradėjo teikti pagalbą“, – nurodė jis.

JAV pareigūnas pridūrė, kad Ukraina turėtų išlaikyti atvirus prekybos kelius ir ekonominius centrus. Jo nuomone, tam svarbiausia yra oro gynyba.

„Štai kodėl šią savaitę prezidentas J.Bidenas paskelbė apie visą naują tiek strateginių, tiek šimtų taktinių oro gynybos sistemų rinkinį, kuris leis Ukrainai išlaikyti savo ekonomiką ir suteiks vilties bei mokestinių pajamų visuomenei“, – sakė diplomatas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Ukraina turėtų būti pajėgi destabilizuoti Rusijos šaudymo pozicijas: „Čia taip pat matome realias pasekmes“.

„Didelė Juodosios jūros laivyno dalis pajudėjo iš Krymo. Daug Rusijos orlaivių paliko Krymą. O Rusijos galimybės apšaudyti Ukrainą iš arti dabar „žlunga“. Taigi, atsižvelgdami į tai, manome, kad Ukrainos padėtis iš tiesų labai pagerėjo. Artėja metų pabaiga, ir Ukraina galės pasakyti Rusijai, kad mes jus nustūmėme atgal“, – sakė O'Brienas.

Jis taip pat priminė, kad yra 50 mlrd. dolerių, nes Didžiojo septyneto (G-7) šalys ką tik susitarė dėl įšaldytų Rusijos pinigų panaudojimo..

„Manome, kad tai yra geriausias taškas siekiant taikos“, – įvertino JAV pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus