Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 30 /08:56

K.Harris interviu gyrė J.Bideno politiką: JAV yra pasirengusios užbaigti D.Trumpo erą

JAV viceprezidentė Kamala Harris savo pirmajame interviu po to, kai tapo demokratų kandidate, gynė savo poslinkius politikos, prezidento Joe Bideno ir savo darbo Baltuosiuose rūmuose klausimais. Ji taip pat pareiškė, kad amerikiečiai yra pasiruošę užbaigti Donaldo Trumpo erą ir nubrėžti šaliai naują kelią.
Kamala Harris ir Timas Walzas / MPI09/Capital Pictures / MPI09/Capital Pictures
Kamala Harris ir Timas Walzas / MPI09/Capital Pictures / MPI09/Capital Pictures

K. Harris teigė, kad Joe Bideno administracija sugebėjo „atkurti ekonomiką“ po pandemijos ir pastaraisiais mėnesiais sumažino nelegalių sienos kirtimų skaičių.

Baltųjų rūmų politiką ji pavadino „sėkminga“, atkreipdama dėmesį į sumažėjusias išlaidas receptiniams vaistams ir nedarbo lygį: „Tai geras darbas. Dar yra ką veikti.“

K.Harris pasirodė iš anksto įrašytame CNN interviu kartu su savo kandidatu, Minesotos gubernatoriumi Timu Walzu. Tai buvo pirmasis jos, kaip kandidatės į prezidentus, interviu.

Viceprezidentė buvo priversta ginti Baltųjų rūmų ekonominius pasiekimus, nes infliacija ir didelės pragyvenimo kainos ir toliau tuština amerikiečių kišenes. Apklausos rodo, kad rinkėjai mieliau rinktųsi respublikonų kandidato Donaldo Trumpo ekonomikos tvarkymą.

Tačiau labiausiai įtempta K.Harris ir CNN žurnalistės Danos Bash diskusija vyko dėl teiginio, kad Demokratų partijos kandidatės politinės pozicijos „pasikeitė“ per jos, kaip viceprezidentės ir kandidatės į prezidentus, laikotarpį.

„Manau, kad svarbiausias ir reikšmingiausias mano politikos perspektyvos ir sprendimų aspektas yra tas, kad mano vertybės nepasikeitė“, – sakė ji, paklausta, kodėl pastaraisiais metais pasikeitė jos pozicijos.

Donaldas Trumpas jau atmetė pirmąjį viceprezidentės interviu, kuris truko 27 minutes, nes jis buvo iš anksto įrašytas ir jame dalyvavo T.Walzas.

Jam pasibaigus, savo apžvalgoje jis pavartojo vienintelį žodį:

„Nuobodu!!!“.

„Skaldė tautą“

Kamala Harris ketvirtadienį pareiškė, kad amerikiečiai yra pasirengę atversti naują puslapį, kalbant apie susiskaldymą, dėl kurio ji kaltino savo varžovą respublikoną Donaldą Trumpą.

„Deja, per pastarąjį dešimtmetį buvęs prezidentas buvo žmogus, kuris iš tikrųjų stumia darbotvarkę ir aplinką, kuria siekiama sumenkinti mūsų, kaip amerikiečių, charakterį ir stiprybę, iš tikrųjų skaldant mūsų tautą“, – sakė demokratė CNN.

„Manau, kad žmonės yra pasirengę užversti šį puslapį, – sakė ji. – Žmonės yra pasirengę naujam keliui į priekį.“

„Scanpix“/AP nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas

„Manau, kad žmonės yra pasirengę tai pakeisti“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu D. Trumpas, kalbėdamas Mičigano valstijoje vykusiame rinkiminės kampanijos renginyje, pavadino K. Harris „didžiausia prisitaikėle“, o po to pašiepė jos pasirodymą interviu.

„Man ji neatrodė kaip lyderė“, – sakė respublikonas.

Požiūris į klimato kaitą

K.Harris nurodė, kad jos pastangos spręsti klimato kaitos problemą ir parama Naujajam žaliajam kursui – demokratų pasiūlymui mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro – išlieka tvirta vertybe.

„Visada tikėjau ir dirbau dėl to, kad klimato krizė yra tikra, kad tai yra neatidėliotinas klausimas“, – sakė ji.

Ji atkreipė dėmesį į J.Bideno administracijos darbą rengiant Infliacijos mažinimo įstatymą, šimtai milijardų dolerių buvo skirti atsinaujinančios energijos ir elektromobilių mokesčių kreditų bei nuolaidų programoms.

„Mes nustatėme Jungtinių Amerikos Valstijų, o kartu ir viso pasaulio tikslus, kada turėtume pasiekti tam tikrus šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimo standartus.“

K.Harris nepaaiškino, kodėl ji atsisakė uždrausti frackingą – dujų ir naftos gavybos iš skalūnų uolienų būdą, naudojamą pramonėje, kuri ypač stipri Pensilvanijos valstijoje.

2019 m. ji sakė, kad „nėra jokių abejonių, kad esu už frackingo uždraudimą“. Tačiau tapusi viceprezidente ji nuo šios nuomonės atsitraukė – netgi Senate balsavo už lygiąsias dėl naujų frackingo nuomos sutarčių.

Ketvirtadienį duodama interviu CNN, ji sakė: „Būdama prezidente, aš neuždrausiu frackingo“.

Pritaria J.Bideno politikai

Būdama senatore ir dalyvaudama 2020 m. prezidento rinkimų kampanijoje K.Harris laikėsi pažangesnių imigracijos pažiūrų. Anksčiau ji pasisakė už imigrantų sulaikymo centrų uždarymą ir neteisėto sienos kirtimo dekriminalizavimą.

Tačiau kalbėdama apie „sienos apsaugą“ K.Harris sakė, kad „mano vertybės nepasikeitė“, ir užsiminė apie tai, kad būdama Kalifornijos generaline prokurore „vykdė baudžiamąjį persekiojimą už tarptautines, nusikalstamas organizacijas“.

Anksčiau šiais metais viceprezidentė palaikė griežtą abiejų partijų susitarimą dėl sienų saugumo, pagal kurį sienos statybai būtų buvę skirti šimtai milijonų dolerių.

D.Trumpas spaudė respublikonus Kongrese sužlugdyti šį susitarimą, tačiau K.Harris pažadėjo „pasirašyti jį kaip įstatymą“, jei bus išrinkta. Per interviu CNN ji įsipareigojo jį vėl priimti.

Norėdama paaiškinti savo nuosaikų požiūrį į imigraciją, Demokratų partijos kandidatė CNN sakė, kad jos kelionės po šalį būnant viceprezidente privertė ją „tikėti, kad svarbu pasiekti konsensusą, ir svarbu rasti bendrą supratimą, kur iš tikrųjų galime išspręsti problemas“.

Atsižvelgdama į tai, K.Harris įsipareigojo į savo prezidentinį kabinetą įtraukti žmogų, „kuris buvo respublikonas“. Ji teigė, kad taip būtų įgyvendintas jos pažadas būti prezidente „visiems amerikiečiams“.

„Savo karjerą praleidau skatindama nuomonių įvairovę. Manau, kad priimant kai kuriuos svarbiausius sprendimus svarbu, kad prie derybų stalo sėdėtų žmonės, turintys skirtingas nuomones.“

K.Harris taip pat buvo paklausta apie karą Gazos Ruože ir dar kartą pakartojo Baltųjų rūmų poziciją, kad ir Izraelis, ir „Hamas“ turi „pasiekti susitarimą“ ir kad palestiniečiai nusipelno turėti savo valstybę, kuri būtų Izraelio kaimynė.

„Šis karas turi baigtis, ir mes turime pasiekti susitarimą, kuriuo siekiama išlaisvinti įkaitus“, – sakė ji.

Ji neįsipareigojo įvesti ginklų embargo Izraeliui, kaip reikalavo kai kurie jos partijos kairiojo sparno nariai.

Gyrė J.Bideną

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

K.Harris papasakojo apie tai, kai prezidentas J.Bidenas dar liepos mėnesį jai paskambino ir pasidalijo informacija, kad nusprendė nutraukti savo dalyvavimą rinkimuose.

„Tiesą sakant, pirma mintis buvo ne apie mane, pirma mintis buvo apie jį“, – atsakė K.Harris, paklausta, ar prašė jo paramos.

Viceprezidentė taip pat tvirtino, kad, jos nuomone, prezidentas galėjo dar kartą eiti pareigas:

„Jis toks protingas, aš praleidau valandų valandas su juo būdama Ovaliajame kabinete. Jis pasižymi tokiu protu, atsidavimu ir nusiteikimu, kokio, manau, Amerikos žmonės pagrįstai nusipelnė iš savo prezidento.“

Ji sakė, kad D.Trumpas, priešingai, neturi nė vienos iš šių savybių.

Ilgai lauktas interviu

K.Harris sulaukė respublikonų ir kai kurių žinovų kritikos dėl to, kad iki šiol atsisakė surengti spaudos konferenciją ar duoti išsamų interviu. Jos kritikai teigė, kad ji vengia kalbėti.

Jos pasirodymas CNN yra pirmasis esminis interviu po to, kai J.Bidenas pasitraukė iš lenktynių.

Dana Bash, CNN žurnalistė, ėmusi interviu iš K.Harris ir T.Walzo, buvo viena iš birželio 27 d. vykusių J.Bideno ir D.Trumpo debatų moderatorių.

Plačiai paplitusi nuomonė, kad katastrofiškas J.Bideno pasirodymas šiuose debatuose paskatino prezidentą pasitraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?