Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
14:07 /16:52

K. Starmeris Briuselyje kalba apie „protingą lyderystę“ bendro intereso klausimais

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) trečiadienį Briuselyje kalbėjo apie „protingos lyderystės“ bendro intereso klausimais perspektyvą, bandydamas pagerinti ryšius su Europos Sąjunga, kurie sutrūkinėjo šaliai prieš ketverius metus pasitraukus iš bloko.
Britanijos ministras pirmininkas Keir Starmer kalba apie Artimųjų Rytų situaciją. / BENJAMIN CREMEL / via REUTERS
Britanijos ministras pirmininkas Keir Starmer kalba apie Artimųjų Rytų situaciją. / BENJAMIN CREMEL / via REUTERS

„Tvirtai tikiu, kad Britanijos visuomenė nori grįžti prie pragmatiškos ir protingos lyderystės, kai kalbama apie santykius su mūsų artimiausiais kaimynais, kad „Brexitas“ būtų sėkmingas ir atitiktų jų interesus, kad būtų rasti būdai, kaip skatinti ekonomikos augimą, stiprinti mūsų saugumą ir spręsti bendrus iššūkius, tokius kaip neteisėta migracija ir klimato kaita“, – sakė K. Starmeris.

Prieš derybas su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) K. Starmeris sakė, kad „pavojingais laikais privalome dirbti kartu, kad išsaugotume stabilumą ir saugumą“, turėdamas omenyje krizę Artimuosiuose Rytuose ir karą Ukrainoje.

„Esame pasiryžę sugrąžinti šiuos santykius ant stabilaus, pozityvaus pagrindo, kurį, manau, visi norime matyti“, – pareiškė jis.

U. von der Leyen palankiai įvertino galimybę stiprinti ES ir JK santykius.

„Turime tvirtus susitarimus, – sakė ji žurnalistams Briuselyje. – Turėtume išnagrinėti didesnio bendradarbiavimo galimybes, tuo pat metu sutelkdami dėmesį į visapusišką ir sąžiningą „Brexito“ susitarimų, kuriais grindžiamos skausmingos ir brangiai kainuojančios skyrybos, įgyvendinimą.“

K. Starmeris prieš kelionę sakė, kad daugiausia dėmesio derybose ketina skirti saugumui, migracijai ir prekybai.

Jis taip pat turi surengti derybas su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu) ir Europos Parlamento pirmininke Roberta Metsola (Roberta Mecola).

ES savo ruožtu nori nutiesti tiltus tarp abiejų Lamanšo sąsiaurio pusių jaunimo ir siūlo programą, pagal kurią jauni ES valstybių narių ir JK piliečiai galėtų studijuoti, dirbti ir kurį laiką pagyventi atitinkamai JK ir ES šalyse. Visgi „Brexito“ šalininkai tam priešinasi.

Nuo liepos 4 dienos, kai jo vadovaujama Leiboristų partija triuškinamai laimėjo rinkimus, K. Starmeris siekia didesnio JK vaidmens pasaulinėje arenoje po kelerius metus trukusio krizinio laikotarpio santykių su Europa atžvilgiu.

Jis pažadėjo sumažinti kai kurias po „Brexito“ sudarytas kliūtis žmonėms ir prekybai, kurios pakenkė JK ir bloko ryšiams.

Tačiau K. Starmeris tvirtina, kad nepanaikins „Brexito“ ir nesugrįš į ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas