Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: ar Europos Sąjunga išdavė Lietuvą dėl Kaliningrado?

Europos Komisija įpareigojo Lietuvą atnaujinti sustabdytą sankcionuotų prekių tranzitą per Lietuvą. Užsienio žiniasklaida, aprašydama šį faktą, daugiausia pabrėžia, kad Briuselis gaires paskelbė po Maskvos spaudimo, ir šis atvejis kelia klausimą dėl Vakarų valios tęsti spaudimą Maskvai. Tarptautinėje žiniasklaidoje taip pat pasirodė nuomonių, kad Europos sąjungininkai išdavė Lietuvą.
Kaliningrado tranzitas: spaudos apžvalga
Kaliningrado tranzitas: spaudos apžvalga

Po tris savaites trukusių intensyvių derybų Europos Komisija trečiadienį paskelbė, kad Lietuva neturi pagrindo blokuoti tranzito geležinkeliais tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities, išskyrus karinės paskirties prekes.

Lietuvos valdžiai nepavyko įtikinti Briuselio, kad embargas sankcionuotoms prekėms turi likti. Nusivylimo kartėlį dar padidino tai, kad Lietuvos pozicijos nepalaikė strateginiai sąjungininkai – JAV ir Vokietija.

Vokiečių laikraštis „Die Welt“ teigia, kad Vokietijos vyriausybė buvo tarp tų, kurie siekė naujų gairių – Berlynas „baiminosi, kad ginčas dėl tranzito gali išprovokuoti pavojingą įtampos su Rusija padidėjimą“.

„Naujomis gairėmis ES Komisija aiškiai parodo, kad Rusijos tranzito teisę geležinkelių transporto srityje ji laiko svarbesne už teisinį požiūrį, pagal kurį Rusijai gali būti uždrausta vežti prekes per Lietuvą, atsižvelgiant į sankcijų reglamentus“, – pažymi „Die Welt“.

Britų laikraščio „Financial Times“ žurnalistas Briuselyje Samas Flemingas rašo, kad kai kurie ES pareigūnai privačiai kritikavo Lietuvos vykdomų rusiškų traukinių patikrinimų mastą ir intensyvumą, nuogąstaudami, kad jie gali sukelti pavojingą priešpriešą su Rusija geopolitiškai jautrioje Europos dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas