Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 12

Ką rašo pasaulis: artėja lemiamas metas kare

Rusijai stiprinant gynybą, o Vakarų partneriams nekantriai laukiant, Ukrainos vadovybė per pastarąją savaitę ne kartą viešais pareiškimais ragino sumažinti kontrpuolimui keliamus lūkesčius. Kol Ukrainos pajėgos ruošiasi, karybos ir užsienio politikos ekspertai spėlioja, ko tikėtis iš kontrpuolimo, kokia kryptimi jis prasidės ir kaip toli pasiruošusi eiti Ukraina. Tradicinėje penktadienio spaudos apžvalgoje 15min aiškinasi, ką apie tai rašo įtakingiausi JAV, britų, vokiečių, prancūzų ir lenkų leidiniai.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

„The Guardian“: Ukraina turi savo pergalės lūkesčius

Leidinyje „The Guardian“ britų istorikas, politikos apžvalgininkas ir Oksfordo universiteto profesorius Timothy Gartonas Ashas pažymėjo, kad Ukraina turi savo pergalės lūkesčius: nuo sėkmės mūšio lauke iki permainų Maskvoje.

Svarstydamas, kaip Ukraina galėtų to pasiekti, ekspertas mano, kad galima pasinaudoti precedentais Rusijos istorijoje, kai būtent karinės nesėkmės sukėlė 1905 ir 1917 m. revoliucijas.

„Jei Ukrainos kariuomenei pavyks sparčiai prasiveržti į pietus iki Azovo jūros, apsupti Rusijos pajėgas ir nutraukti tiekimo linijas į Krymo pusiasalį, tai gali sumenkinti Rusijos karinį ryžtą sausumoje ir priversti režimą susitelkti Maskvoje“, – rašo T.G.Ashas.

Jo nuomone, Krymas yra šio scenarijaus raktas. Ukrainiečiai pasiryžę veržtis į pusiasalį būtent dėl tos priežasties, kuri daugelį Vakarų politikos formuotojų gąsdina: „Krymas yra tai, kas iš tikrųjų svarbu Rusijai“. Pasak istoriko, net ir dalies Donbaso atsiėmimas Rusijai nesukeltų tokių nepageidaujamų psichologinių padarinių kaip grėsmė Krymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas