Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 08

„Ką rašo pasaulis“: D.Trumpas pertvarkė respublikonų partiją kaip žlungantį viešbučių verslą

Jungtinėse Valstijose praūžusio „superantradienio“ rezultatai patvirtino politologų įžvalgas, kad lapkričio mėnesį laukiančiuose JAV prezidento rinkimuose antrą kartą galima tikėtis prezidento Joe Bideno ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo kovos. Tačiau tokia perspektyva kelia nerimą Amerikos gatvėse ir Europos sostinėse. Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje pateikiame, ką apie būsimą svarbiausią šių metų dvikovą rašo įtakingiausi pasaulio leidiniai.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

Respublikonų partija dar nebuvo išrinkusi savo kandidato į prezidento postą, kol nepaaiškėjo, kad D.Trumpas laimėjo pirminius respublikonų rinkimus 11 valstijų, įskaitant Teksasą. Negana to, jo kelią į Ovalųjį kabinetą palengvino vienintelės jo priešininkės Nikki Haley pasitraukimas iš rinkimų kampanijos, apie kurį ji paskelbė trečiadienio popietę.

„Ne veltui jį vadina „superantradieniu“, – stovėdamas tribūnoje, kurią supo tuzinas vėliavų, pareiškė D.Trumpas. – Tai didelis įvykis. Žinovai ir visi kiti man sako, kad tokio dar nėra buvę. Niekada anksčiau šis klausimas dar nebuvo taip lengvai išspręstas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tikėtina, kad D.Trumpas iki kitos savaitės oficialiai peržengs 1215 delegatų ribą, kuri jam reikalinga, kad šią vasarą vyksiančiame respublikonų nacionaliniame suvažiavime būtų karūnuotas partijos kandidatu į prezidentus.

„Viskas baigta, – naujienų svetainei „Financial Times“ sakė ilgametis D.Trumpo apklausų organizatorius Jimas McLaughlinas. – Respublikonai yra vieningi. Jie palaiko Donaldą Trumpą.“

Net Mitchas McConnellas, respublikonų Senato lyderis, daugelį metų kentęs trintį su D.Trumpu, trečiadienio rytą parėmė buvusį prezidentą, tartum pripažindamas, kad jis turi „reikiamą palaikymą“, kad taptų partijos kandidatu.

„Fox News“ ir „The Wall Street Journal“ atliktose apklausose D.Trumpas šiuo metu lenkia J.Bideną 2 procentiniais punktais (atitinkamai 49 proc./47 proc. ir 47 proc./45 proc.).

Verta prisiminti, kad 2020 m. kovo 29 d. „ABC News“ užsakymu atliktoje apklausoje po pirminių rinkimų „superantradienio“ Bidenas šiek tiek pirmavo tarp registruotų rinkėjų (49 proc./47 proc.). Tais metais vykusiuose rinkimuose J.Bidenas laimėjo 51,31 proc. balsų, o D.Trumpas – 46,86 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito