Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 05

Ką rašo pasaulis: NATO jau atėjo laikas grįžti prie savo šaknų ir greitai

Ketvirtadienį NATO karinis aljansas paminėjo 75-ąsias įkūrimo metines. Per dešimtmečius prie dvylikos sąjungą sudariusių šalių prisijungė dar 20 – Suomija ir Švedija tapo naujausiomis narėmis. „Sėkmingiausio aljanso istorijoje“ etiketę gavusi valstybių sandrauga šiuo metu susiduria ir su didžiausiais iššūkiais nuo savo veiklos pradžios. Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje skelbiame, ką šia tema rašo įtakingiausi pasaulio žiniasklaidos leidiniai bei agentūros.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

Nuo įkūrimo 1949 m. balandžio mėn. Aljansas iš tiesų pasiekė nemažai reikšmingų laimėjimų. Ko gero, svarbiausias iš jų – sulaikyti, o vėliau iš esmės panaikinti Sovietų Sąjungos ir Rusijos politinę kontrolę ir lemiamą įtaką Europoje.

Dėl to Europoje daugiau nei septynis dešimtmečius nevyko visą žemyną apimantis karas, panašiai kaip laikotarpiu nuo 1815 m. Vienos kongreso iki 1914 m. Pirmojo pasaulinio karo pradžios.

Lygiai prieš trisdešimt metų Aljansas užsitikrino dar vieną svarbią pergalę išplėsdamas savo planus ir imdamasis veiksmų „už teritorijos ribų“, kad išspręstų prie savo sienų kylančio nestabilumo problemą.

Bosnija ir Kosovas vis dar toli gražu nėra Vakarų liberaliosios demokratijos pavyzdžiai, tačiau NATO intervencija ryžtingai nutraukė pirmuosius po Antrojo pasaulinio karo etninius valymus Europoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./NATO viršūnių susitikimo akimirkos
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./NATO viršūnių susitikimo akimirkos

Per metus po 2014 m. įvykdytos pirmosios Rusijos invazijos į Ukrainą pokyčiai, būtini siekiant sutelkti dėmesį į kolektyvinę gynybą, vyko lėtai. Tačiau po lemtingos vasario 24-osios, daug žiauresnės Rusijos invazijos į Ukrainą bangos, NATO vadovai suprato, jog kolektyvinės gynybos stiprinimo plano atidėlioti nebegalima.

Naujas pajėgų modelis, sėkminga Suomijos ir Švedijos integracija, stipresnis buvimas rytiniame flange, didesnis dėmesys technologinėms inovacijoms ir gynybos pramonės bendradarbiavimui – visi šie veiksmai per pastaruosius dvejus metus įvyko greitai vienas po kito, o tai – žaibiškas greitis, nebūdingas įprastai Aljanso veiklai.

„Nepaisant laimėjimų, NATO vis dar susiduria su išteklių trūkumu, tinkamo atsakomybės pasidalijimo problema, bet aiškiai suvokia ne tik Rusijos, bet ir Kinijos keliamą grėsmę Europai“, – svetainėje „Carnegie Europe“ savo įžvalgomis pasidalijo Johnas R. Denis, Jungtinių Valstijų kariuomenės karo koledžo Strateginių studijų instituto profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito