Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 14

Ką rašo pasaulis: Vilniuje – naujas NATO žvilgsnis į Kiniją

Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime vieni pagrindinių klausimų buvo Ukrainos prisijungimas prie bloko ir Aljanso saugumas. Tačiau Pietų Korėjos, Japonijos, Australijos ir Naujosios Zelandijos delegacijų prisijungimas prie susitikimo išdavė ir apie kitą bendrą grėsmę – Kiniją. Viršūnių susitikimo metu paskelbtame komunikate įtvirtintas naujas požiūris į šią tolimą Rytų šalį. Tradicinėje 15min penktadienio apžvalgoje skaitykite, ką apie tai rašo įtakingiausi britų, amerikiečių, vokiečių ir prancūzų leidiniai.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

Per Aljanso aukščiausio lygio susitikimą pažymėta, kad Kinija priešinasi taisyklėmis grįstai tarptautinei tvarkai, grasina Taivanui, vykdo sparčią branduolinę modernizaciją.

Paskelbtame komunikate nurodyta, kad Kinija taip pat siekia kontroliuoti pagrindinius technologijų ir pramonės sektorius, ypatingos svarbos infrastruktūrą ir strategines medžiagas bei tiekimo grandines, naudojasi savo ekonominiais svertais, kad sukurtų strategines priklausomybes ir sustiprintų savo įtaką.

Anot dokumento, šios Azijos galiūnės „deklaruojami siekiai ir prievartinė politika kelia grėsmę NATO interesams, saugumui ir vertybėms“.

Nustatytas gaires pristatęs bloko generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pažymėjo, kad „sąjungininkės susitarė toliau dirbti kartu, kad apsisaugotų nuo Kinijos prievartinio elgesio“.

Buvo nuspręsta, kad Aljansas išliks atviras konstruktyviam bendradarbiavimui su Kinija, įskaitant abipusio skaidrumo didinimą, kuris, manoma, padės apsaugoti NATO saugumo interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas