Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: žvilgsniai – į Rusijos užmačias Uždniestrėje

Ukrainoje rašoma apie „antrąjį frontą“, Vakaruose – apie potencialiai dar labiau išsiplėsiantį karą. Nerimą stebėtojams kelia auganti įtampa Uždniestrėje – separatistiniame Moldovos regione, kur šią savaitę įvyko keli sprogimai ir apšaudymai. Kišiniovas šiuos incidentus laiko provokacija, o vienas rusų generolas lyg tyčia prabilo apie Uždniestrėje neva engiamus rusakalbius. 15min tradicinė penktadieninė užsienio spaudos apžvalga – apie pasaulio dėmesį įvykiams visai šalia Ukrainos.
Užsienio spauda – apie įtampą Uždniestrėje
Užsienio spauda – apie įtampą Uždniestrėje / Igno Krakio iliustr.

„Ukrainos pietų kontrolė – tai dar vienas kelias į Uždniestrę, kur taip pat pastebimi rusakalbių gyventojų priespaudos faktai“, – praėjusią savaitę pareiškė Rusijos generolas majoras Rustamas Minekajevas.

Sutapimas išties keistas, nes po kelių dienų lyg tyčia pranešta apie kelis sprogimus ir apšaudymus Uždniestrėje.

O netrukus Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Rudenka demonstratyviai pabrėžė, esą Maskva tikisi išvengti situacijos, kai jai tektų kištis į regiono reikalus. Moldavai turbūt aiškiai suvokė, kad A.Rudenka kalba taip, kaip Kremlius kalbėjo prieš invaziją į Ukrainą, todėl nerimas Kišiniove priartėjo prie aukščiausio taško.

Ekspertų vertinimai įvairūs – galbūt Rusija, kurstydama įtampą Moldovoje, siekia nukreipti ukrainiečių dėmesį iš Donbaso į šalies pietvakarius ir iš tiesų nieko neplanuoja? O galbūt iš tiesų siekiama užimti visą Ukrainos pakrantę kartu su Uždniestre ir sukurti daugybės rusų ideologų taip aukštinamą Novorosijos darinį?

15min pasidomėjo, ką apie įvykius Padniestrėje mano JAV, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Ukrainos ir nepriklausoma Rusijos žiniasklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas