Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką slepia popiežiaus Pranciškaus elgesys: bučiavo kitų rankas, o savų neleido

Popiežius Pranciškus vėl atsidūrė sąmokslo teorijų kūrėjų taikinyje. Internete platinamas įrašas, kuriame, be kita ko, keliamas klausimas, kodėl vieniems žmonėms pontifikas neleidžia bučiuoti savo žiedo, užtat kitiems pats pabučiuoja rankas ir net kojas. Taip bandoma įteigti, neva jis esąs kažkam pavaldus. Ši interpretacija klaidinga – iš tiesų žiedą nuo tikinčiųjų lūpų patraukdavo higienos sumetimais, o pagarbą rodė Holokaustą išgyvenusiems žmonėms.
Pranciškus kai kuriems leido ne tik paspausti, bet ir pabučiuoti ranką
Pranciškus kai kuriems leido ne tik paspausti, bet ir pabučiuoti ranką / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Susiejo su šėtonu

Įvairūs klausimai apie Pranciškų ir popiežių apskritai keliami 2 min. trukmės įraše, kuriuo neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Jame užfiksuotas jauno vyro monologas rusų kalba. „Neturiu nieko prieš Katalikų Bažnyčią, bet man kyla kai kurių klausimų“, – iškart pareiškia.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše keliami įvairūs klausimai apie popiežių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše keliami įvairūs klausimai apie popiežių

Tuomet jis, be kitų, pažeria tokius klausimus: „Kodėl šiuose kadruose popiežius neduoda pabučiuoti savo rankos, o šiuose kadruose pats bučiuoja ranką kitam žmogui? Kas yra šis žmogus Romos popiežiui? O šiuose kadruose popiežius bučiuoja kažkokiems žmonėms kojas.“

Po to vyras dar pasitelkia skaičių magiją. Primena, kad ant pontifiko tiaros užrašytas jo titulas lotynų kalba – Vicarius Filii Dei (Dievo sūnaus vietininkas). Paaiškina, kad abėcėlės raides atitinka skaičiai, o sudėjus šio titulo raidžių skaitines reikšmes esą išeina 666, kuris laikomas šėtono skaičiumi.

Įraše iš tiesų matyti kadras, kuriame Popiežius, kelioms moterims priklaupus prie jo ir pasilenkus pabučiuoti žiedą, patraukia ranką. Po to rodoma, kaip jis bučiuoja vyrų su kipomis rankas, galiausiai priklumpa ant žemės ir kažkam pabučiuoja kojas.

Taip pat skaitykite: Vėl mena Vatikano mįsles: dėl ko iš tiesų Benediktą XVI pakeitė Pranciškus?

Tokiame Pranciškaus elgesyje nėra nieko šėtoniško, mistiško ar kvepiančio sąmokslu. Apie tai yra kalbėjęs ir pats pontifikas.

Galvojo apie higieną

„Google“ paieškos laukelyje įvedus raktažodžius „popiežius žiedo bučiavimas“, galima rasti ne tik vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuota ši situacija, bet ir ne vieną straipsnį, kuriame paaiškinta, kas iš tiesų vyko.

Tai nutiko 2019 m. kovo 25 d. per Pranciškaus apsilankymą Šventųjų namų bazilikoje Loreto mieste Italijoje. Jau tuomet socialiniuose tinkluose buvo atkreiptas dėmesys į neįprastą pontifiko elgesį – kai kuriems tikintiesiems bandant pabučiuoti žiedą, jis ranką staigiai atitraukdavo.

„Popiežius Pranciškus tikrai nenori, kad kas nors bučiuotų jo žiedą. Tai – iš šiandien, po Mišių…“, – tos dienos vakarą pakomentuota vienoje „Twitter“ paskyroje.

Per amžius gyvavo katalikų tradicija bučiuoti šv. Petro įpėdinio kojas, bet dabar tikintieji paprastai nusilenkia ir pabučiuoja jo žiedą.

Šis, dar vadinamas žvejo žiedu (pagal šv. Petro užsiėmą) mūvimas ant dešinės rankos bevardžio piršto, yra bene galingiausias pontifiko valdžios simbolis.

Jo bučiavimas yra pagarbos ir paklusnumo ženklas. Popiežiui mirus žiedas iškart sunaikinamas, taip užbaigiant jo viešpatavimą.

Konservatyvesnių pažiūrų katalikams Pranciškaus nenoras leisti pabučiuoti žiedą pasirodė kaip atsitraukimas nuo Bažnyčios doktrinos ir tradicijos.

Taip pat skaitykite: Popiežius nepasidavė mados vilionėms – stilingą striukę „aprengė“ dirbtinis intelektas

„LifeSiteNews“, konservatyvus katalikų tinklalapis tuomet šį epizodą įvertino kaip „nerimą keliantį“. O katalikų tradicionalistų skaitomas tinklaraštis „Rorate Caeli“ paragino: „Pranciškau, jei nenori būti Kristaus vietininku, išeik iš ten!“

Bet tikroji tokio elgesio priežastis buvo pragmatiška. BBC citavo Vatikano atstovą spaudai Alessandro Gisotti, anot kurio, popiežius per susitikimą su katalikais nerimavo dėl mikrobų. „Tai tebuvo higienos klausimas“, – paaiškino jis, pasiteiravęs paties Pranciškaus.

Vatikano televizijos paskelbtame 2 val. trukmės vaizdo įraše iš apsilankymo bazilikoje matyti, kad su tikinčiaisiais jis sveikinosi keliolika minučių.

Per tą laiką jis paspaudė rankas, apkabino ar palaimino daugiau nei 100 žmonių, atėjusių pavieniui ar poromis.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Nuo kai kurių tikinčiųjų lūpų Pranciškus ranką atitraukė
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Nuo kai kurių tikinčiųjų lūpų Pranciškus ranką atitraukė

Įraše nematyti, kad kas nors jiems būtų davęs nurodymus, kaip reikėtų pasveikinti pontifiką.

Tad tikintieji, tarp kurių buvo ir nemažai vienuolių, elgėsi įvairiai. Vieni tiesiog prieidavo prie Pranciškaus, spustelėdavo jo ranką, tardavo porą žodžių ir nueidavo, kiti sustodavo ilgiau ir persimesdavo keliais sakiniais, suspausdavo abi rankas, net apkabindavo.

VIDEO: Popiežiaus Pranciškaus apsilankymas bažnyčioje Loreto mieste (Italija)

Kai kurie nusilenkdavo, kartais – tiesiog imituodami rankos pabučiavimą, kiti iš tikrųjų siekė prisiliesti lūpomis. Daliai pavyko ir popiežius tam neprieštaravo, bet kartais jis ranką atitraukdavo. Tad sakyti, kad Pranciškus nebeleidžia bučiuoti žiedo, negalima.

Turtuolių nebuvo

Kitas epizodas, kuriame pats popiežius bučiuoja rankas ir kojas kitiems, taip pat interpretuotas klaidingai.

Pirmas kadras, kuriame matyti vyrai su kipomis – tradicinėmis žydų kepuraitėmis – anksčiau buvo platinamas aiškinant, esą jie yra Rothschildų ir Rockefellerių šeimų, ne kartą minėtų įvairiose melagienose, atstovai (čia, čia, čia, čia). Pranciškus, beje, taip pat (čia, čia, čia, čia).

Bet tai yra paneigę įvairūs faktų tikrintojai, pavyzdžiui, iš AFP, „PolitiFact“.

Šie vaizdai – iš popiežiaus apsilankymo Yad Vashem memoriale 2014 m. gegužę. Kadrų iš šio vizito buvo Italijos žiniasklaidoje, jais dalijosi Yad Vashem centras ir premjeras Benjaminas Netanyahu.

Apie Rockefellerių ar Rothschildų atstovų buvimą memoriale lankantis popiežiui neužsiminta.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Pranciškus žmonėms neleido bučiuoti savo žiedo, nors kitiems pats bučiavo rankas ir net kojas ne dėl to, kad kažkam tarnauja. Savo ranką su popiežiaus žiedu nuo tikinčiųjų lūpų patraukdavo higienos sumetimais, o tokią pagarbą rodė Holokaustą išgyvenusiems žmonėms.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas