Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką toliau darys V.Putinas? Ir ko J.Prigožinas imsis Baltarusijoje?

Maskvoje tebegalioja nepaprastosios saugumo priemonės po to, kai „Wagner“ samdiniai sudrebino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pozicijas.
Vladimiro Putino kreipimasis į tautą
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ką Putinas darys toliau?

Per chaotiškas 24 valandas V.Putino valdžiai buvo mestas didžiausias iššūkis per visą jo daugiau nei dviejų dešimtmečių valdymo laikotarpį, rašo BBC.

Nors atrodo, kad tiesioginis pavojus yra suvaldytas, ekspertai sako, kad V.Putinas neatrodo stiprus, veikiau atvirkščiai – sutriuškintas.

Gerai žinoma V.Putino neapykanta išdavystei atsispindėjo šeštadienio rytą, kai jis per nacionalinę televiziją kreipėsi į tautą, apkaltinęs „Wagner“ lyderį Jevgenijų Prigožiną „dūriu į nugarą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino kreipimasis į tautą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino kreipimasis į tautą

Nuo to laiko Rusijos prezidento viešumoje nebuvo matyti, o artimiausiu metu nėra suplanuota jokia nauja jo kalba.

Tiesa, sekmadienį iš anksto įrašytame interviu per valstybinę televiziją, kuris, atrodo, buvo duotas dar prieš „Wagner“ maištą, V.Putinas „specialiąją karinę operaciją“ vadino svarbiausiu savo prioritetu.

Maskvoje vis dar taikomos antiteroristinės saugumo priemonės, tačiau neaišku, ar V.Putinas šiuo metu apskritai yra Rusijos sostinėje.

Kai kurie mano, kad V.Putinas imsis naujų veiksmų prieš Ukrainą arba prieš tuos, kurie šalies viduje nepalaiko Rusijos režimo.

Lenkijos europarlamentaras Radekas Sikorskis BBC sakė, kad Rusijos vadovas „tikriausiai valys tuos, kurie, jo nuomone, svyruoja“, o tai reiškia, kad jo režimas taps „autoritariškesnis ir kartu žiauresnis“.

Ką J.Prigožinas ketina daryti Baltarusijoje?

Maišto iniciatorius J.Prigožinas yra laisvas žmogus. Nepaisant to, kad bandė nuversti Rusijos karinę vadovybę, kaltinimai ginkluotu maištu jam buvo panaikinti. Tačiau detalės apie susitarimą, kuris buvo pasiektas tarp Kremliaus ir „Wagner“, tebelieka neaiškios.

Rusijos analitikai nesitiki, kad J.Prigožinas tyliai pradings.

„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/ZUMA Press nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Šis samdinių lyderis buvo svarbi figūra prezidentui V.Putinui ir ilgą laiką veikė šešėlyje. Jis ne vienus metus dirbo nešvarų darbą, reikalingą Kremliui – kovojo Sirijoje ir Ukrainoje, organizavo trolių fabriką per JAV prezidento rinkimus 2016 m.

Tačiau po to, kai metė iššūkį V.Putino autoritetui – ir, kai kurių teigimu, pažemino Rusijos vadovą, – vis dar laukiama atsakymų į klausimus, kokios garantijos jam buvo suteiktos dėl jo saugumo ir koks bus jo vaidmuo ateityje.

Analitikai abejoja, kad Baltarusijos neteisėtas vadovas Aleksandras Lukašenka galės kontroliuoti J.Prigožiną, jei jis iš tiesų atvyks į Minską.

Kas nutiks „Wagner“?

Kaltinimai maišto dalyviams, atrodo, buvo panaikinti. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip J.Prigožino samdiniai palieka Rostovą prie Dono, kuriame jie perėmė karinių bazių kontrolę. Voronežo, esančio pusiaukelėje tarp Maskvos ir Rostovo prie Dono, gubernatorius sakė, kad „Wagner“ pajėgos taip pat palieka jo regioną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono

Tačiau neaišku, ar grupuotė bendradarbiaus su reguliariąja Rusijos kariuomene ir ar pastarosios kariai nori bendradarbiauti su „Wagner“.

Kaip tai paveiks karą Ukrainoje?

Analitikai neabejoja, kad naujienos apie suirutę Rusijoje demoralizuos Ukrainoje kariaujančius rusus. Kai kas mano, kad artimiausiomis dienomis gali kilti kovų tarp konkuruojančių dalinių, priklausomai nuo to, kokie sukrėtimai Rusijoje įvyks po šeštadienio įvykių.

Ukrainoje vadovai ieškos galimybių pasinaudoti nestabilumu kitoje sienos pusėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukraina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukraina

Kyjivo pajėgos pradėjo kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti okupantų užgrobtas teritorijas, ir mano, kad neramumai Rusijoje atveria „galimybių langą“.

Buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Billas Tayloras BBC sakė, kad Ukrainos pajėgos yra geroje padėtyje išnaudoti taktinius Rusijos trūkumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas