Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 12 /15:44

Kabule nenustatytiems šauliams užpuolus kinų verslininkų pamėgtą viešbutį žuvo 3 žmonės

Nenustatyti užpuolikai pirmadienį Afganistano sostinėje atakavo kinų verslininkų pamėgtą viešbutį, o liudininkai pranešė apie kelis sprogimus ir šūvius.
Viešbutis „Kabul Longan”
Viešbutis „Kabul Longan” / „AP“/„Scanpix“

Po išpuolio į ligoninę buvo atvežti trys žuvusieji, pranešė gydymo įstaiga.

„Kol kas sulaukėme 21 nukentėjusiojo – trys jau buvo negyvi“, – tviteryje parašė Italijos nevyriausybinė organizacija „Emergency“, valdanti ligoninę Kabule.

Iš daugiaaukščio viešbučio „Kabul Longan Hotel“ rūko dūmai, o Talibano saugumo pajėgos nuskubėjo į įvykio vietą ir uždarė rajoną.

Nors Talibanas teigia, kad nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai grįžo į valdžią, pagerino nacionalinį saugumą, įvyko daugybė sprogdinimų ir išpuolių, už kuriuos atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos skyrius.

Kabulo policijos atstovas spaudai žurnalistams sakė, kad išpuolį įvykdė „piktavaliai“.

„Saugumo pajėgos pasiekė šią teritoriją, ir šiuo metu vykdomas užpuolikų valymas“, – sakė jis per „WhatsApp“.

Naujienų agentūros AFP korespondentai, buvę netoli įvykio vietos Šahre Nau, komerciniame ir gyvenamajame rajone, girdėjo kelis sprogimus ir virtinę šūvių, o Afganistano žiniasklaida pranešė panašias detales.

Socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše užfiksuota, kaip žmonės veržiasi pro langus žemesniuose pastato aukštuose, taip pat jame buvo aiškiai matoma viešbučio iškaba anglų ir kinų kalbomis.

Kituose vaizdo įrašuose matyti didžiulės liepsnos, besiveržiančios iš kitos dalies, ir tiršti dūmų kamuoliai.

Be to, kelis kartus virš teritorijos praskrido sraigtasparnis.

„Kabul Longan Hotel“ populiarus tarp kinų verslininkų, kurie po Talibano sugrįžimo vis dažniau lankosi Afganistane, siekdami rizikingų, bet potencialiai pelningų verslo sandorių.

Kinija, kurios siena su Afganistanu yra 76 km ilgio, oficialiai nepripažįsta Talibano vyriausybės, tačiau yra viena iš nedaugelio šalių, vis dar turinčių nuolatinę diplomatinę misiją Afganistane.

Pekinas jau seniai baiminasi, kad Afganistanas gali tapti uigūrų – etninės mažumos – separatistų, gyvenančių politiškai jautriame Sindziango pasienio regione, slėptuve.

Talibanas pažadėjo, kad Afganistano teritorija nebus naudojama kaip kovotojų bazė, o Kinija mainais už tai siūlo ekonominę paramą ir investicijas Afganistano atstatymui.

Po dešimtmečius trukusio karo Afganistane Pekinas, siekdamas apsaugoti savo sienas ir strategines investicijas į infrastruktūrą kaimyniniame Pakistane, kuriame pradėtas Kinijos ir Pakistano ekonominio koridoriaus projektas, daugiausia dėmesio skiria stabilumui palaikyti.

Savo ruožtu Talibanas visomis išgalėmis stengiasi vaizduoti Afganistaną kaip saugią vietą diplomatams ir verslininkams, tačiau rugsėjį per mirtininko sprogdintojo išpuolį čia žuvo du Rusijos ambasados darbuotojai. Atsakomybę už ataką prisiėmė IS.

Grupuotė taip pat prisiėmė atsakomybę už šį mėnesį įvykdytą išpuolį prieš Pakistano ambasadą Kabule. Islamabadas tai pavadino „pasikėsinimu nužudyti“ ambasadorių.

Per šį išpuolį buvo sužeistas apsaugos darbuotojas.

Nors Kinijai priklauso teisės į didelius projektus Afganistane, visų pirma į Mes Ajnak vario kasyklą, Pekinas kol kas dar nepajudino nė vieno iš šių projektų.

Talibai tikisi, kad kinai pavers vieną didžiausių pasaulyje vario telkinių veikiančia kasykla, kuri padėtų nuo sankcijų nukentėjusiai ir pinigų stygiaus kamuojamai šaliai atsigauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas