Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kai labai nori, įmanoma: husių dronas „pataikė“ į JAV lėktuvnešį kitoje Žemės rutulio pusėje

„Įrodymai“, kad Jemeno sukilėliai husiai savo dronais pataikė į JAV lėktuvnešį „Dwight D.Eisenhower“, pasiekė ir lietuviškąją interneto dalį. Socialiniuose tinkluose, nors ir nelabai aktyviai, dalijamasi tariamomis atakos pasekmių nuotraukomis.
JAV lėktuvnešis „Dwight D.Eisenhower“
JAV lėktuvnešis „Dwight D.Eisenhower“ / JAV karinio jūrų laivyno nuotr.

Žinią, kad Raudonojoje jūroje neva buvo atakuotas ir smarkiai apgadintas JAV lėktuvnešis „Dwight D.Eisenhower“, gegužės 31 dieną paskelbė patys husiai. Jemeno karinių pajėgų atstovas brigados generolas Yahya Saree pareiškė, kad tai buvo atsakas už amerikiečių ir britų įvykdytus taikinių Jemene atakas. Neva lėktuvnešį husiai atakavo bepiločiais orlaiviais, o per ataką lėktuvnešiui buvo padaryta „kritinių pažeidimų“.

JAV Centrinė vadavietė nekomentavo husių teiginių, tačiau birželio 2 dieną paskelbtame pareiškime nurodė, kad numušė kelis husių užtaisus. Vadavietės teigimu, buvo sunaikintas vienas husių dronas, o kiti du nukrito Raudonojoje jūroje, nepadarydami jokios žalos.

JAV pajėgos taip pat numušė dvi priešlaivines balistines raketas, kurias husiai paleido į JAV eskadrinį minininką „Gravely“, ir jas sunaikino. Vadavietės teigimu, jokiam kariniam ar civiliniam laivui nepadaryta jokios žalos.

JAV karinio jūrų laivyno nuotr./JAV eskadrinis minininkas „Gravely“
JAV karinio jūrų laivyno nuotr./JAV eskadrinis minininkas „Gravely“

Išpuoliai paveikė tarptautinę laivybą

Jemeno sukilėliai husiai tvirtina, kad taikosi tik į laivus, susijusius su Izraeliu arba keliaujančius į Izraelį. Neva tokiomis priemonėmis jie siekia priversti Izraelį nutraukti puolimą Gazos Ruože.

Per pastaruosius aštuonis mėnesius husių grupuotė užgrobė vieną komercinį laivą, sunaikino kitą ir paleido šimtus balistinių raketų ir bepiločių orlaivių į komercinius ir karinius laivus tarptautiniuose jūrų keliuose prie Jemeno.

Sukilėlių išpuoliai paskatino kai kurias laivybos bendroves plaukti palei pietinę Afriką, kad išvengtų Raudonosios jūros – svarbaus maršruto, kuriuo paprastai vyksta apie 12 proc. pasaulinės prekybos.

„Scanpix“/AP nuotr./Husių kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Husių kariai

Nuo sausio Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė, atsakydamos į išpuolius prieš laivybą, nusiuntė į regioną karo laivų ir rengia atsakomuosius smūgius prieš husių taikinius Jemene.

Žaidimo vaizdai atpažinti lengvai

Netrukus po husių pareiškimo apie atakuotą lėktuvnešį internete pasirodė tariamas atakos vaizdo įrašas, kurį labai entuziastingai platino kiniški ir prorusiški šaltiniai. Vaizdo įraše matomas didelio laivo siluetas naktį ir į jį skriejanti raketa.

Vaizdo įrašas nutrūksta netrukus po to, kai raketa pataiko į laivą ir sukelia sprogimą. Tačiau šį klastotė netrukus buvo demaskuota – paaiškėjo, kad tai kadrai iš kompiuterinio žaidimo „Arma 3“.

Kadras iš kompiuterinio žaidimo „Arma 3“
Kadras iš kompiuterinio žaidimo „Arma 3“

Tada atėjo „kinų palydovinių nuotraukų“ eilė. Jomis dalintasi socialiniuose tinkluose „Facebook“, „X“ ir „Telegram“. Aktyviausi buvo rusiško, kiniško ir arabiško segmentų vartotojai.

Su kelių dienų uždelsimu nuotraukos, kurioje neva užfiksuoti amerikiečių lėktuvnešio apgadinimai po husių atakos, atsirado ir kai kuriose lietuviškose feisbuko grupėse.

Įvėlė ir Ukrainos generolus, ir Gabrielių

Vienas vartotojas jas publikuoja su tokiu prierašu (rašyba citatose čia ir toliau tekste netaisyta – red.): „Amerikiečių pasididžiavimas, lėktuvnešis Dwight D. Eisenhowe nukentęjo stipriai, Iemeno chusitai neapgavo. Kinai publikavo palydovo foto kuriame aiškiai matoma Saudo arabijos uoste stovinčio laivo stipriai pažeista pakilimo tako dalis.“

Toliau žinutės autorius leidžiasi į pasvarstymus, kad JAV laivas galėjo būti atakuotas „pačių amerikiečių raketa, slaptai nupirkta iš korumpuotu ukrainos generolų“, kad nėra jokių garantijų, jog raketos neatskris „kažkur į Britanijos ar Lenkijos uostą“ ar net „pro langą į Gabrieliaus miegamajį kambarį“.

Tiesa, čia jau, anot žinutės autoriaus, kalba eina ne apie amerikietiškas, o apie „modernias raketas“, kurias „rusai artimiausiu metu pradės tiekti <...> visiems kas nekenčia amerikos“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Suklastota nuotrauka neva turėjo patvirtinti, kad husiams pavyko apgadinti amerikiečių lėktuvnešį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Suklastota nuotrauka neva turėjo patvirtinti, kad husiams pavyko apgadinti amerikiečių lėktuvnešį

Žinutės pabaigoje autorius reziumuoja, kad „dabar, kai amerikonai stipriai gavo į snukį ir nieko negali padaryti chusitams, tai parodo kad amerikos galia, tėra didelis muilo burbulas“, ir ragina dalintis „šia publikacija“, nes „tai sensacinga žinia“.

JAV karinio jūrų laivyno nuotr./JAV lėktuvnešis „Dwight D.Eisenhower“
JAV karinio jūrų laivyno nuotr./JAV lėktuvnešis „Dwight D.Eisenhower“

Laivas stovi gimtajame uoste

Tačiau didelis muilo burbulas yra nuotraukos, kuriomis dalijasi žinutės autorius. Tai tėra iliustracijų redagavimo programa apdorota palydovinė „Google Maps“ nuotrauka, neturinti nieko bendro su vienokiais ar kitokiais pastarųjų dienų įvykiais Raudonosios jūros regione.

Lėktuvnešis „Dwight D.Eisenhower“ joje įamžintas stovintis ne kažkuriame Saudo Arabijos uoste, o kitoje Žemės rutulio pusėje – gimtojoje Norfolko karinėje bazėje Virdžinijos valstijoje.

Kad tai tikrai „Dwight D.Eisenhower“, o ne kuris kitas „Nimitz“ klasės JAV lėktuvnešis, liudija denio pirmagalyje aiškiai matomas didžiulis borto numeris 69, priskirtas šiam karo laivui dar projektavimo metu.

Palydovinė nuotrauka daryta dar 2023 metų spalio 4 dieną.

Būtent šią viešai prieinamą nuotrauką klastočių autoriai panaudojo savo kūriniui, ant lėktuvnešio pirmagalio nupiešdami juodą dėmę, turinčią simbolizuoti husių drono padarytą žalą.

Ekrano nuotr. iš „X“/Melagienų kūrėjai nupiešė ant lėktuvnešio „Dwight D.Eisenhower“ denio tariamus pažeidimus po husių atakos
Ekrano nuotr. iš „X“/Melagienų kūrėjai nupiešė ant lėktuvnešio „Dwight D.Eisenhower“ denio tariamus pažeidimus po husių atakos

Vėliau klastotės dar evoliucionavo: buvo dirbtinai suprastinta nuotraukų kokybė, kad sumažėtų panašumas su originalu ir tai būtų galima pateikti kaip „kinų palydovines nuotraukas“. Deja, aplink lėktuvnešį matomi kiti laivai ir uosto prieplaukų objektai neleidžia abejoti, kad tai ta pati daugiau nei prieš pusmetį daryta „Google Maps“ nuotrauka, nors ir smarkiai išblukinta.

Klastotė (viršuje) ir tikra lėktuvnešio „Dwight D.Eisenhower“ nuotrauka iš „Google Maps“ (apačioje)
Klastotė (viršuje) ir tikra lėktuvnešio „Dwight D.Eisenhower“ nuotrauka iš „Google Maps“ (apačioje)

15min verdiktas: melas. Lėktuvnešio „Dwight D.Eisenhower“ nuotrauka daryta kitoje vietoje ir kitu laiku, tad niekaip nėra susijusi su husių įvykdyta ataka ir jos pasekmėmis. Tariamos žalos laivui pėdsakai yra sukurti vaizdo redagavimo programa.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius