Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip vyko „Wagner“ maištas? Įvykių chronologija

Per pastarąsias 24 valandas maištaujantys „Wagner“ samdiniai veržėsi Maskvos link, kol jų lyderis įsakė grįžti atgal, kad „išvengtų kraujo praliejimo“. Kaip klostėsi dviejų intensyvių Rusijai dienų įvykiai?
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienis

„Wagner„ grupuotės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas išplatino vaizdo įrašą, kuriame atmetė pagrindines Vladimiro Putino priežastis, dėl kurių jis pirmą kartą įsiveržė į Ukrainą, sakydamas, kad jos pagrįstos „melu“.

J.Prigožinas sakė, kad Rusijos gynybos ministerija atakavo grupės bazes.

Garso įrašuose jis toliau teigė, kad Rusijos karinės vadovybės „blogis turi būti sustabdytas“ ir kad jo kovotojai ves „teisingumo žygį“.

Šeštadienis

Rusijos saugumo tarnyba reagavo pradėdama baudžiamąją bylą J.Prigožinui, o Maskvos kampanijos Ukrainoje vado pavaduotojas ragina „Wagner“ dalinius grįžti į savo bazes.

Ankstų rytą J.Prigožinas sakė, kad jo vyrai kirto sieną iš Ukrainos į Rusiją ir yra pasirengę „visą kelią“ prieš šalies kariuomenę.

„Telegram“ garso įraše jis sakė, kad jo kovotojai įžengė į pietinį Rostovo prie Dono miestą.

Paaiškėjus, kad „Wagner“ pajėgos perėmė miesto kontrolę, regiono gubernatorius liepė gyventojams išlikti ramiems ir likti uždarose patalpose.

Rusijos gynybos ministerija paskelbė pareiškimą, ragindama grupuotę palikti J.Prigožiną, sakydama, kad jie buvo „apgauti ir įvilkti į nusikalstamą avantiūrą“.

Tada Vladimiras Putinas per televiziją pasakė kreipimąsi, pažadėdamas sutriuškinti tai, ką jis vadino ginkluotu maištu, ir apkaltino J.Prigožiną „išdavyste“.

Netrukus Rusijos kariniai sraigtasparniai apšaudė sukilėlių samdinių koloną, buvusią jau daugiau nei pusiaukelėje Maskvos link.

Remiantis laikraščio „Vedomosti“ paskelbtomis nuotraukomis, Rusijos kariai taip pat įrengė kulkosvaidžių poziciją pietvakariniame Maskvos pakraštyje.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame įspėjo Vakarų šalis nesinaudoti „Wagner“ grupės maištu „savo rusofobiniams tikslams pasiekti“.

Tada, apie 20.30 val. JK laiku, Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos biuras pranešė, kad jis tarpininkavo susitarimui su J.Prigožinu, kuris sutiko deeskaluoti situaciją.

Po kelių minučių J.Prigožinas patvirtino, kad įsakė savo kovotojams, besiveržiantiems į Maskvą vilkstinėje, apsisukti ir grįžti į savo bazes.

Apie 23 val. Lietuvos laiku pranešta, kad „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas išvyks į Baltarusiją, o Rusijos valdžia panaikins jam ir jo „Wagner“ pajėgoms pateiktus kaltinimus, kad išvengtų „kraujo praliejimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas