Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 23 /20:42

Kaire surengtose derybose dėl paliaubų Gazos Ruože padaryta pažanga – Baltieji rūmai

Kaire surengtose derybose dėl paliaubų Gazos Ruože padaryta pažangos, penktadienį pranešė Baltieji rūmai, paraginę Izraelį ir „Hamas“ judėti pirmyn.
KEN CEDENO / REUTERS
KEN CEDENO / REUTERS

Baltieji rūmai patvirtino, kad diskusijose, kurios preliminariai prasidėjo ketvirtadienio vakarą, dalyvavo Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) ir aukšto rango pareigūnas Brettas McGurkas (Bretas Magarkas). 

„Buvo padaryta pažanga. Dabar reikia, kad abi šalys susiburtų ir siektų [paliaubų] įgyvendinimo“, – žurnalistams pareiškė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Preliminarios derybos, kurias surengėme vakar vakare Kaire, buvo konstruktyvaus pobūdžio. Todėl norime, kad per ateinančias porą dienų čia būtų išlaikytas toks pat pagreitis“, – sakė jis.

J. Kirby teigė, jog pranešimai apie tai, kad diplomatija „yra arti žlugimo“, yra netikslūs.

Šią savaitę Artimuosiuose Rytuose lankėsi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), kuris pareiškė, kad Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pritarė JAV pasiūlymui pašalinti spragas dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir pasiekti paliaubas daugiau kaip 10 mėnesių trunkančiame konflikte.

J. Kirby teigė, kad Jungtinės Valstijos ir toliau tiki, jog B. Netanyahu sutiko su šiuo pasiūlymu, nors dešiniojo sparno lyderis primygtinai reikalauja, kad Izraelio kariai liktų Gazos Ruožo ir Egipto pasienyje, ir dėl to nesutaria nei su Vašingtonu, nei su Kairu.

J. Kirby dar kartą paragino „Hamas“ priimti pasiūlymą, kuris buvo išdėstytas praėjusią savaitę per derybas Kataro sostinėje Dohoje.

„Pagalvokite, ką šis susitarimas padarys Gazos gyventojams. Jis suteiks jiems ramybės laikotarpį ir galimą karo, smurto ir kraujo praliejimo pabaigą“, – tvirtino J. Kirby.

„Be to, dėl sustabdytų kovų jie turės neįtikėtiną galimybę mums visiems, turiu omenyje mus visus, įskaitant Jungtines Valstijas, smarkiai padidinti gaunamą humanitarinę pagalbą“, – sakė jis.

Karas kilo po „Hamas“ kovotojų spalio 7-ąją surengto išpuolio Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1 199 žmonės, dauguma jų – civiliai.

„Hamas“ kovotojai spalio 7-ąją taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių 105, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Pasak „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo 40 265 palestiniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas