Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalifornijoje vyras už kruviną išpuolį sinagogoje nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Kalifornijoje 22 metų buvęs slaugos studentas už kruviną 2019-ųjų išpuolį sinagogoje ketvirtadienį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos be teisės išeiti į laisvę pirma laiko.
J.T.Earnestas,
J.T.Earnestas, / AP/„Scanpix“ nuotr.

Pagal susitarimą su kaltintojais J.T.Earnestas, kuris teisme neparodė jokių emocijų, išvengė mirties bausmės.

J.T.Earnesto advokatas sakė, kad kaltinamasis nori padaryti pareiškimą, bet San Diego aukštesniojo teismo teisėjas Peteris Deddehas to neleido, pareiškęs, jog nenori, kad teismo procesas taptų „politiniu forumu“ baltųjų viršenybės propaguotojų pažiūroms.

Netoli San Diego esančioje sinagogoje „Chabad of Poway“ tuomet 19-metis Johnas T. Earnestas 2019 metų balandžio 27-ąją, paskutinę svarbios žydų šventės Pesacho dieną, iš pusiau automatinio šautuvo nušovė vieną moterį, o dar tris žmones, tarp jų rabiną, sužeidė.

Kelios minutės po šaudymo J.T.Earnestas paskambino pagalbos numeriu 911 ir pranešė šaudęs sinagogoje, kad „apgintų mūsų šalį nuo žydų, bandančių sunaikinti baltuosius“.

Šis San Diego gyventojas žavėjosi užpuoliku, 2019 metų kovą nušovusiu dešimtis tikinčiųjų dviejose Naujosios Zelandijos mečetėse. Jis dažnai lankydavosi viename interneto forume, kur pagrindinės srovės socialine žiniasklaida nepatenkinti asmenys skelbia ekstremistines, rasistines ir smurtines pažiūras.

Dieną prieš savo išpuolį J.T.Earnestas San Diege legaliai nusipirko pusiau automatinį šautuvą. Į sinagogą jis atėjo su 10 įdėtų šovinių ir dar 50 papildomų šovinių, bet negalėjo iš naujo užtaisyti šautuvo ir pabėgo.

J.T.Earnestas nužudė 60 metų Lori Gilbert, sakiusią maldas fojė, ir sužeidė aštuonerių metų mergaitę, jos dėdę bei maldoms vadovavusį rabiną Yisroelį Goldsteiną.

J.T.Earnesto, kuris buvo geras Kalifornijos universiteto San Markose studentas ir sportininkas, šeima po nusikaltimo paskelbė pareiškimą, kuriame išreiškė savo šoką bei liūdesį. Jo veiksmus šeima pavadino „siaubinga paslaptimi“.

"[Mūsų] liūdesys nublanksta palyginti su mūsų sūnaus daugybei nekaltų žmonių sukeltu gedulu ir sielvartu, – rašė šeima. – Mūsų didelei gėdai jis dabar priklauso blogio istorijai, šimtmečius kurtai žydų tautos atžvilgiu.“

„Mūsų sūnaus veiksmus paveikė žmonės, kurių nepažįstame, ir idėjos, kurioms nepritariame. Kaip ir kiti penki mūsų vaikai jis augo šeimoje, apsuptas tikėjimo ir bendruomenės, atmetančių neapykantą ir mokančių, kad meilė turi būti visų mūsų darbų motyvas“, – sakė šeima.

Incidentas Povėjaus mieste, esančiame į šiaurę nuo San Diego, įvyko praėjus lygiai pusmečiui po Pitsbergo sinagogoje „Tree of Life“ („Gyvybės medis“) įvykdytos atakos, kai baltųjų viršenybės šalininkas nušovė 11 žmonių. Tai buvo daugiausiai gyvybių pareikalavęs antisemitinis išpuolis naujausioje JAV istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas