Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 28 /10:23

Kalnų Karabache nuo Azerbaidžano ugnies žuvo 4 armėnų kariai, sako separatistų valdžia

Kalnų Karabache trečiadienį nuo Azerbaidžano ugnies žuvo keturi armėnų kariai, pranešė separatistų valdžia šiame regione, kuris yra dešimtmečius besitęsiančio Kaukazo priešų teritorinio ginčo centre.
Azerbaidžiano kariai prie pasienio punkto Lačino koridoriuje
Azerbaidžiano kariai prie pasienio punkto Lačino koridoriuje / „AFP“/„Scanpix“

Trečiadienio rytą „Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų daliniai artilerijos ugnimi apšaudė“ armėnų pozicijas, pranešė Arcacho gynybos armija ir pridūrė, kad „dėl dar vienos Azerbaidžano provokacijos žuvo keturi kariai“.

Vėlesniame pareiškime grupė nurodė, kad situacija pasienyje dabar palyginti stabili.

Naujienos pasirodė Jungtinėms Valstijoms tarpininkaujant tris dienas truksiančiose naujose Armėnijos ir Azerbaidžano taikos derybose, bandant nuslopinti vis įsiplieskiantį konfliktą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas už uždarų durų netoli Vašingtono vykstančias derybas su armėnų ir azerbaidžaniečių užsienio reikalų ministrais pradėjo antradienį. Tai antra per du mėnesius jo vadovaujama tokia derybų sesija.

Istoriškai tarp šių dviejų buvusių sovietinių respublikų tarpininkauja Rusija, bet JAV ir Europos Sąjunga imasi veikti vis aktyviau, Maskvai įklimpus su savo invazija Ukrainoje.

Armėnija ne kartą kaltino Rusijos taikdarius netesint pažadų ginti etninius armėnus pagal 2020 metų ugnies nutraukimo susitarimą, kuriam po šešias savaites trukusių ir tūkstančių gyvybių pareikalavusių kovų tarpininkavo Maskva.

Praėjusią savaitę Rusija spaudė Azerbaidžaną leisti eismą Lačino koridoriumi, jungiančiu Armėniją su Azerbaidžano Kalnų Karabacho regionu, kuriame gyvena daugiausia armėnai.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas (TRKK) sakė, kad Azerbaidžanas neleidžia pagalbos krovinių vilkstinėms pasiekti Kalnų Karabacho, todėl kilo susirūpinimas dėl maisto ir vaistų trūkumo.

Azerbaidžanas tvirtina, kad civiliai ir pagalbos vilkstinės gali važiuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas