Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kamerūno gyventojai konfliktų fone renka prezidentą

Kamerūniečiai sekmadienį balsuoja prezidento rinkimuose, kuriuose septintos kadencijos siekia ilgametis šalies lyderis Paulas Biya.
Kamerūno prezidentas Paulas Biya
Kamerūno prezidentas Paulas Biya / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Kamerūnas

Rinkimai vyksta beprecedenčių žiaurumo protrūkių anglakalbiuose šalies regionuose fone.

Opozicija prieš pat rinkimus bandė pašalinti 85-erių prezidentą, kuris yra vienas ilgiausiai vadovaujančių Afrikos lyderių.

Pagrindiniai P.Biya oponentai suformavo pirmąją rinkiminę sąjungą nuo 1992-ųjų, bet derybos dėl „superkoalicijos“ tarp ištisos virtinės opozicinių partijų buvo bevaisės.

Vėlyvą penktadienio vakarą pagrindinis opozicijos kandidatas Maurice Kamto susitarė dėl vienybės sutarties tarp jo „Judėjimo už Kamerūno atgimimą“ (MRC) partijos bei „Žmonių raidos fronto“ (FDP); tai reiškia, kad M.Kamto bus bendru abiejų partijų kandidatu.

Tai yra pirmas toks taktinis manevras Kamerūne nuo 1992-ųjų, kuomet vieninteliu opozicijos kandidatu prieš P.Biya buvo Johnas Fru Ndi. Tuomet J.Fru Ndi šalininkai teigė, kad jis laimėjo rinkimus, bet rinkimai esą buvo suklastoti, ir P.Biya buvo paskelbtas nugalėtoju.

6,5 mln. rinkimų teisę turinčių kamerūniečių savo balsus atiduos itin neramiame kontekste – šalies pietvakarinėje ir šiaurės vakarinėje dalyse fiksuojami nuolatiniai žiaurumo protrūkiai, kurie prasidėjo dėl separatistinio judėjimo prieš daugiausia prancūzakalbę valstybę.

Pasak Tarptautinės krizių grupės (ICG), per susirėmimus iki šiol žuvo mažiausiai 420 civilių, 175 saugumo pajėgų pareigūnai bei nežinomas skaičius separatistų.

Sekmadienį prasidėjus rinkimams, saugumo pajėgos nušovė tris įtariamus separatistus, kurie Bamendos mieste Kamerūno šiaurės vakaruose nuo motociklo esą šaudė į žmones.

Neramumai tvyro ir šalies šiaurėje, kur atakas rengia Nigerijos teroristų organizacija „Boko Haram“, kurios Kamerūnui, nepaisant JAV pagalbos, nepavyksta sulaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas