Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada pradeda tyrimą dėl galimo Kinijos kišimosi į rinkimus

Kanadiečių ministras pirmininkas Justinas Trudeau pirmadienį paskelbė, kad paskirtas nepriklausomas specialusis pranešėjas tirs įtariamą Kinijos kišimąsi į pastaruosius dvejus Kanados federalinius rinkimus.
Kanadiečių ministras pirmininkas Justinas Trudeau
Kanadiečių ministras pirmininkas Justinas Trudeau / „AP“/„Scanpix“

Pastarosiomis savaitėmis Kanados žiniasklaidoje pasirodė virtinė nutekinta žvalgybos informacija paremtų pranešimų, kad Pekinas bandė kištis į šiuos rinkimus.

Teigiama, kad tai apėmė slaptą finansavimą ar dalyvavimą tam tikrų kandidatų rinkimų kampanijose prieš 2019 ir 2021 metų rinkimus.

Kinija griežtai paneigė kaltinimus ir pavadino juos šmeižikiškais.

Naujasis specialusis pranešėjas, kurio vardas bus paskelbtas artimiausiomis dienomis, turės pateikti „eksperto rekomendacijas dėl kovos su kišimusi ir mūsų demokratijos stiprinimo“, sakė J.Trudeau. Jis pridūrė taip pat paskyręs du komitetus, tirsiančius kišimąsi iš užsienio.

Opozicinės partijos jau kelias dienas ragino atlikti nepriklausomą viešą šio reikalo tyrimą. Tarp pirmųjų specialiojo pranešėjo užduočių bus patarti vyriausybei dėl kitų žingsnių, taip pat dėl galimo viešo tyrimo.

J.Trudeau sakė, kad jo vyriausybė laikysis pranešėjo rekomendacijų, „galinčių apimti oficialų tyrimą ar kokį nors kitokį nepriklausomą patikrinimą“.

Ministras pirmininkas taip pat nurodė parlamento Nacionalinio saugumo ir žvalgybos komiteto nariams pradėti naują specializuotą tyrimą dėl užsienio kišimosi į Kanados rinkimus.

Komitetas 2019 metais jau pateikė ataskaitą šiuo klausimu ir joje ragino vyriausybę daryti daugiau.

Tuo metu Kanados žvalgybos tarnybas prižiūrinti institucija raginama ištirti, kaip nacionalinio saugumo agentūros sprendė kišimosi į rinkimus grėsmę.

„Bet kokie bet kokių užsienio veikėjų bandymai kištis kelia susirūpinimą“ – sakė J.Trudeau ir pažymėjo, kad „Kinijos vyriausybė ir kiti režimai, tokie kaip Iranas ir Rusija, bando kištis ne tik į mūsų demokratiją, bet ir bendrai į mūsų šalį“.

„Tai ne nauja problema“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas