Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kandidatė į Lenkijos premjeres Beata Szydlo – „konservatorių madona“

Viename svarbiausių Lenkijos valdžios postų – premjero – kėdėje moterį vadovę Ewą Kopacz – greičiausiai pakeis kita moteris. Rinkimus laimėjusi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) jau birželį paskelbė, kad jų kandidatė į premjeres yra partijos vicepirmininkė Beata Szydlo. Dar visiškai neseniai plačiajai visuomenei mažai žinoma politikė dabar vadinama „konservatorių madona“.
Kandidatė į Lenkijos premjeres – PiS atstovė Beata Szydlo
Kandidatė į Lenkijos premjeres – PiS atstovė Beata Szydlo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1963 metais gimusi politikė PiS nare tapo 2005-aisiais, tuomet ir buvo pirmą kartą išrinkta į Lenkijos Seimą. Po penkerių metų, 2010 metais, tapo partijos vicepirmininke, šiemet vadovavo rinkimus laimėjusio prezidento Andrzejaus Dudos štabui, o birželį partijos pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis pristatė ją kaip kandidatę į premjeres, jeigu partija laimės rinkimus.

Išlindo yla iš maišo

Tuomet B.Szydlo prisistatymas sukėlė lenkams skirtingus jausmus: vieni sveikino, kiti šaipėsi. „Galima būtų pasakyti: išlindo yla iš maišo (lenkiškai sczydlo reiškia yla – red. past.). Kalbėsiu trumpai – esu Szydlo, Beata Szydlo“, – ši citata laikoma viena iš vadinamųjų auksinių šios rinkimų kampanijos minčių, kadangi aliuzija į visame pasaulyje žinomą agento 007 Jameso Bondo frazę akivaizdi.

Rinkimus PiS partija laimėjo. Kol kas galutiniai jų rezultatai nepaskelbti, tačiau gali taip būti, kad PiS net nereikės sudarinėti koalicijos – ji turės pakankamai mandatų, kad galėtų Lenkiją valdyti viena.

Kada prisieks naujoji Vyriausybė, dar nėra žinoma, bet vėliausiai ji tai turi padaryti praėjus 44 dienoms po Seimo rinkimų. Pirmojo Seimo posėdžio datą paskelbti privalo Lenkijos prezidentas A.Duda.

O B.Szydlo jau vadinama „konservatorių madona“, tapsiančia premjere. Bent taip lenkų politikę pavadino Prancūzijos spauda, vertindama sekmadienį įvykusius rinkimus Lenkijoje.

„Niekas negimsta premjeru“

Jau žinodama, kad jos atstovaujama partija laimėjo rinkimus, TVN24 studijoje B.Szydlo pasakė: „Niekas negimsta premjeru, bet tikiu, kad pajėgsime. Mes žaidžiame kaip komanda, komandinį žaidimą žaidėme rinkimų kampanijos metu, komanda sukurs ir Vyriausybę. Žinoma, galvoje jau turiu sudėliotas kai kurias vadovaujamas pozicijas, bet turime dar laiko kartu tai išspręsti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kandidatė į Lenkijos premjeres – PiS atstovė Beata Szydlo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kandidatė į Lenkijos premjeres – PiS atstovė Beata Szydlo

Prieš pat rinkimus B.Szydlo organizavo savireklamos akciją, kuri buvo pavadinta „24 val. Lenkijai“. Visą parą ji važinėjo po šalį: ryte susitiko su ugniagesiais, tada užsuko į vieną turgavietę apsipirkti ir pasikalbėti su klientais bei pardavėjais, tuomet patraukė į kepyklą. Šie vizitai apėmė ne vieną Lenkijos vaivadiją ir baigėsi apygardoje, kur B.Szydlo buvo pirmoji PiS sąraše.

Pagrindinė B.Szydlo oponentė, dabartinė premjerė Ewa Kopacz rinkiminės kampanijos metu sukritikavo PiS atstovę, sakydama, kad pastaroji visiškai nesiidentifikuoja su moterų visuomene. Esą tai rodo jos balsavimas Seime dėl visiško abortų uždraudimo, prieš antismurtinę konvenciją ir prieš dirbtinio apvaisinimo (in vitro) įstatymą.

Prie balsadėžės parodė vyrą

Esu Szydlo, Beata Szydlo, – ši citata laikoma viena iš vadinamųjų auksinių šios rinkimų kampanijos minčių.

Pašaipų Lenkijos žiniasklaidoje būsimoji premjerė neišvengė ir rinkimų dieną, kai balsavimo apylinkėje pasirodė su savo vyru Edwardu, kurio iki šiol šalia politikės niekas nebuvo matęs. Apie jį žinoma, kad mėgsta medžioti ir vadovauja vienai mokyklai. B.Szydlo su vyru turi du suaugusius sūnus.

Rinkimų biuleteniai dar galutinai nesuskaičiuoti, o Lenkijoje jau pasigirdo nuomonių, kad naujoji premjerė, jei Seimas jos kandidatūrai pritars, tebus oficialioji Vyriausybės vadovė. Iš tikrųjų visus sprendimus priiminės PiS lyderis J.Kaczynskis.

Tvn24.pl sudėliojo pagrindinius PiS rinkiminius pažadus. Tai yra ir pensinio amžiaus sumažinimas, kurį visiškai neseniai pakeitė valdžiusi PO, ir minimalaus uždarbio padidinimas iki 12 zlotų už valandą, ir mokestinės lengvatos priimantiems į darbą jaunimą, ir nauji mokesčiai bankams bei supermarketams, ir nemokami vaistai senjorams, ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas